A hit az élet kalandja

Balkanyar 2021. december 6. 17:49 2021. dec. 6. 17:49

Ébren kell lenni! – hangzott el Baján vasárnap, a második adventi gyertya meggyújtását megelőző pillanatokban a Szentháromság téren.

A színpadon ezúttal az idén működésének harmincadik évfordulóját ünneplő Ad Libitum Kórus sorakozott fel, Pethőné Kővári Andrea karnagy vezényletével a szeretet ünnepéhez kötődő dalokkal kedveskedtek a közönségnek. Rövid áhítatot tartott Szakács Tibor plébános. Éberségre figyelmeztetve rámutatott: a jelen nemzedék leginkább alvó állapotban létezi, nem látja jól a dolgok lényegét, nem képes a szívével látni. – Járjunk az Isten felé vezető úton, hiszen ez a valóság, erre hívott meg minket a Teremtőnk. A hit nem eszmék gyűjteménye, hanem az élet kalandja. Meggyújtva a remény gyertyáját, elérhetjük a valós találkozást Istennel – figyelmeztetett a plébános a baja.hu híradása szerint.

Az ünnepi gondolatok megosztására ezúttal Szentiványi Gábor nagykövet kapott felkérést. Nyirati Klára polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: a diplomata több mint két évtizeden át képviselete Magyarországot a nagyvilágban, de sosem felejtette el, honnan indult, szívében mindig bajai maradt, és sosem késlekedett ott cselekedni, ahol Bajáért tehetett valamit.

Szentiványi Gábor ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, és több mint negyven éven át tartó diplomáciai pályafutásának adventi élményeiből osztott meg néhányat az érdeklődő hallgatósággal. Felidézte a háborús Bagdadban töltött időszakot, de érte az advent New Yorkban, ahol fekete bőrű Mikulással találkozhatott, majd Londonban, a Westminster katedrálisban ünnepelhetett együtt az ottani magyarokkal, ökumenikus szertartás keretében. Ugyanakkor ennek az időszaknak is kiemelkedő pillanataiként emlékezett a bajai adventi látogatásokra. Mint kiemelte: a halászlé elkötelezett híveként a bajai bográcsot mindenhová vitte magával.

A második gyertya meggyújtásának feladatát ez alkalommal Görgei-Reiner Rita, a 10 millió Fa Alapítvány bajai képviselője kapta. Amint a méltatásban elhangzott: az utóbbi két év során megvalósított faültetések nagy mértékben hozzájárulnak egy élhetőbb, zöldebb város fennmaradásához, a fák gondozása pedig, szintén nem kis feladat, amelyet Görgei-Reiner Rita nagy gonddal és odafigyeléssel végez. Miután fellobbant a láng a remény gyertyáján, a lassan szétszéledő ünneplők a karácsonyi vásár kínálatát is megtekinthették. (Sándor Boglárka)