A nő szakított, a tata meg lőtt

Balkanyar 2021. szeptember 16. 14:10 2021. szept. 16. 14:10

Három és fél év helyett négy év három hónap fogházat kapott Á. János, aki 2019-ben vadászpuskával akarta lelőni korábbi élettársát a kecskeméti Alföld Áruházban. Ahogy arról sok újságcikk megjelent, a most 78 éves Á. János és a nála 34 évvel fiatalabb nő, Zsuzsanna több mint húsz évig éltek élettársi kapcsolatban, egy közös gyermekük is született. A korábban közöltek szerint a férfi nem tűrte az ellentmondást, erősen korlátozta a nőt, lelkileg és fizikailag is bántalmazta, emiatt megromlott a kapcsolatuk, Zsuzsanna elköltözött.

A férfi azonban nem tudott belenyugodni a szakításba, zaklatni kezdte volt élettársát, több mint háromszázszor felhívta, naponta bement a nő munkahelyére, az Alföld Áruházban lévő bioboltba, és trágár szavakkal szidalmazta exét. Zsuzsanna emiatt biztonsági őröket is fogadott. Miután a nőnek új barátja lett, Á. János elhatározta, hogy a boltjában megöli volt élettársát, az ügyészség szerint előre kitervelt mindent. 2019. július 24-én délután egy lefűrészelt csövű, megtöltött sörétes vadászpuskát vitt magával papír táskába rejtve az áruházba. A bioboltnál távozásra szólította fel a biztonsági őrt, a fegyvert pedig a volt élettársára irányította és közölte vele, hogy megöli.

A gyilkosságot a biztonsági őr akadályozta meg, aki elkapta a vádlott fegyverének csövét és földre vitte a támadót. A dulakodás során a puska egyszer elsült, a lövedékek az üzlethelyiség egyik polcába csapódtak, személyi sérülést nem okoztak.

Végül az őrnek sikerült a fegyvert kicsavarnia a vádlott kezéből, majd lenyomva tartotta a támadót a rendőrök kiérkezéséig.

Á. Jánost tavaly decemberben 3 év 6 hónap fogházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék. Emberölés előkészületében, zaklatásban és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben mondták ki bűnösnek. A főügyészség súlyosabb büntetés kiszabása érdekében, a vádlott pedig felmentésért fellebbezett – írta a baon.hu.

A jogerős ítéletet szerdán hozta meg a Szegedi Ítélőtábla, és 4 év 3 hónap fogházra súlyosította a büntetést. Az indoklás szerint az összes körülményre figyelemmel a törvényszék által kiszabott szabadságvesztés időtartama „eltúlzottan enyhe”.

Dr. Benedek Tibor tanácselnök kiemelte, hogy a büntetőeljárásban kiszabott büntetésnek két célt kell szolgálnia: nemcsak az elkövetőt kell, hogy visszatartsa a jövőbeli bűncselekmények elkövetésétől, hanem mindenki mást is. Erre tekintettel emelte meg hét hónappal a fogház időtartamát. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.