A győztes nemesnádudvari lány

Balkanyar 2022. május 22. 12:58 2022. máj. 22. 12:58

A XVII. Országos Munkajogi Jogesetmegoldó- és Perbeszédversenyen alperesi kategóriában I. helyezést ért el Hidasi Rita a közelmúltban, a bajai III. Béla Gimnázium egykori növendéke, negyedéves joghallgató. Különdíjat is kapott. A nemesnádudvari lány munkajogásznak készül.

– A verseny megerősített abban, hogy a munkajog valóban egy hozzám közel álló jogág, illetve abban is, hogy jó az út, amin haladok. Szeretek előadni, érvelni és részt venni versenyeken, az pedig, amikor ilyen elismerésben részesülök, egy olyan visszajelzés, amely mindig inspirál arra, hogy ilyen jellegű tevékenységeket folytatnom kell a jövőben is.

Elmondta: rendkívül erős benyomásként érte a versenyen az, hogy bizonyos jogi egyetemek hallgatói milyen komoly nyomás alatt érkeztek a megmérettetésre. Megdöbbentő volt látnia, hogy mekkora elvárásokat támasztottak egyesekkel szemben, akiknek éppen a túlzott megfelelésre való törekvés miatt nem sikerült a várt eredményt elérniük.

– Egyértelműen megfogalmazódott bennem, hogy milyen hálás lehetek, hogy a Pázmányon sokkal empatikusabb és hallgatóbarátabb mind az oktatói, mind a hallgatói közösség, mint adott esetben máshol – mondta a fiatal egyetemista.
Rita korábban részt vett a Pázmány által szervezett Polgári Jogi Perbeszédversenyen, ahol szintén csapattal indultak és 4. helyezést értek el.

Ezenkívül tavaly decemberben, illetve idén márciusban opponált a kari tudományos diákkörön, ahol mindkétszer kiváló opponens minősítést szerzett. Ezeknek a szerepléseknek köszönhetően volt gyakorlata abban, hogy hogyan adjon elő egy perbeszédet. A baon.hu arra a kérdésére, hogy melyik volt a verseny legnehezebb része, azonnal érkezett a válasz.

– Amikor kihúztuk a jogeseteket, először nem örültem annyira annak, amit húztam, mert a tényállásból egyértelmű volt, hogy sokkal több érv szól a felperes javára, mint az én alperesi pozícióm igaza mellett, így pedig először nehéz volt azonosulni a szereppel. A felkészülési idő elejét mondanám tehát a legnehezebbnek, amíg sikerült teljesen megértenem a problémakört és kitalálnom, hogyan is fogom felépíteni a perbeszédet úgy, hogy a lehető legmeggyőzőbben adjam elő érveimet az alperesi oldalt képviselve – mesélte a joghallgató. Hozzátette: egyáltalán nem számított arra, hogy ő lesz a legjobb alperes, hiszen nagyon erős volt a mezőny.

Mivel a jogeset nem az ő javát szolgálta, így talán pont azért tudta jól előadni a perbeszédet, mert nem bonyolította túl az ügyet, hanem abba a csekély ténybe kapaszkodott, ami az alperes számára volt előnyös, és józan logikával vezette végig érvelését. Emellett magabiztos hangerővel, hangsúlyozással és az időkeret betartásával érhette még el, hogy a zsűri neki ítélje a kategóriájában az első helyet.

Hidasi Ritának kész tervei vannak a jövőre. Ha minden jól megy továbbra is, akkor jövőre végez az egyetemen. Reméli, hogy a záróvizsgákat is sikeresen teljesíteni fogja, illetve, hogy folytatni tudja a munkát ügyvédjelöltként abban az irodában, ahol jelenleg gyakornok. Az pedig természetesen nem is kérdés számára, hogy a munkajoggal mindenképpen szeretne foglalkozni a későbbiekben is.