A reformkor kiskőrösi kutatója

Balkanyar 2021. december 4. 10:22 2021. dec. 4. 10:22

Degré Alajos azon márciusi ifjak egyike volt, akinek a nevét a diákok többsége Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál vagy akár Irinyi József mellett nem jegyzi meg. Jogász, szépíró, honvéd százados volt, Vác országgyűlési képviselője. Egy levél jutott az 1848–49-es korszak nagy gyűjtőjének, a kiskőrösi Krámer Ivánnak a kezébe. Egy olyan 1861-es dokumentum, amelyet Ráth Mór könyvárusnak és kiadónak címzett Degré Alajos. Szomor Károly huszártiszt könyvének a kiadásához kérve segítséget.

- Degrének kevés kézirata maradt fent. A dokumentum főleg a váciaknak fontos, mivel ott volt országgyűlési képviselő, de ez is része lesz a készülő kiskőrösi kiállításnak - mondta Krámer Iván, aki közel fél évszázada gyűjti, rendezi a reformkori, a 48-as események és a forradalom utókorának a dokumentumait.

A baon.hu hírportálnak elmondta, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára (2023. január 1) olyan kiállítással készül, amely bemutatja Szendrey Júliának, a költő feleségének teljes munkásságát. Ezt másik új kiállítást is megszerveznek a helyi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum együttműködésével. Jövőre a tizenhárom aradi vértanút helyezik a tárlat középpontjába. Ennek az ad aktualitást, hogy dr. Hermann Róbert hadtörténész professzor és kollégái a kivégzett tábornokok életrajzait jelentetik meg. Így köztük lesz például a szinte ismeretlen Aulich Lajos, Damjanich János, Vécsey Károly is.