Az ének ünnepe Baján

Balkanyar 2024. május 8. 15:18 2024. máj. 8. 15:18

Újabb sikeres rendezvényt tudhat maga mögött a Duna Népzene-Néptánc Tanoda: a „Tüzet viszek, lángot viszek” népdaléneklési verseny vármegyei-délvidéki fordulóján 65 produkció keretében 236 ifjú énekes mutatta meg tudását a minél jobb minősítés reményében.

Az ország egészen távoli csücskeiből és a Délvidékről is szép számban érkeztek versenyzők a bajai megmérettetésre.

– Hatalmas összefogással szerveztük ezt az eseményt, amely mára országos, illetve Kárpát-medence szintűvé nőtte ki magát: ezúttal hét vármegyéből jöttek a különféle műhelyek, iskolák és művészeti egyesületek képviselői, akik a városi és járási fordulóból jutottak tovább. Fontos, hogy a gyerekek meghallgatták egymást, a szakmai zsűri pedig építő jellegű kritikával és minősítéssel látta el a produkciókat. Az értékelésből megtudhatták, hogyan lehetnek még jobbak, hogyan fejlődhetnek tovább. Ugyanakkor indirekt módon fejlesztjük a kulturális életet is – mondta Ölveczky Tamás, a Duna Népzene-Néptánc Tanoda vezetője, a rendezvény főszervezője.

Szavait alátámasztotta Iker Józsefné, aki a Tehetség Művészeti Iskola vezetőjeként összesen 34 versenyzővel érkezett.

– Iskolánk öt vármegyében működik. Ezen a megmérettetésen Paks, Cece, Sárszentmiklós, Sárbogárd, Szalkszentmárton és Bogyiszló képviseltette magát, mind a három táncdialektus (dunántúli, tiszai, erdélyi) anyagából hoztunk népdalokat. A mi növendékeink zömében néptáncosok, ennek azonban fontos szegmense a népi ének. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek hasonló kvalitású csapatban megméressék magukat. A táncpróbán közösséget alkotunk, ahol a fiatalok megismerik az autentikus népi kultúránk részeit, magatartásformáit, amelyekkel ma már csak ritkán találkoznak. Ők azonban ezt szeretik, örömmel öltenek magukra népviseleti darabokat is – ismertette a pedagógus.

A nagyobb diákok körében is népszerű a műfaj. Varga Máté, aki a Bajai III. Béla Gimnázium 10. osztályos tanulója, az iskola népdalkörének tagjaként már többször is részt vett a versenyen.

– Eddig leginkább kiemelt arany minősítést kaptunk, nincs bennünk teljesítménykényszer. Nyírségi népdalokkal készültünk, idén kezdtük el tanulni, miután egy nyári népdalos táborban foglalkoztunk a tájegységgel – mondta a diák. Hozzátette: tíz éve tanul klasszikus muzsikát, néptáncolni pedig szinte a járással egy időben kezdett, ennek kapcsán kezdett el népdalokat is énekelni, mindez pedig nagyon sokat tesz hozzá az életéhez.

A szakmai zsűriben ezúttal is Szabó Annamária népiének-tanár, előadóművész, Juhász Gábor, a Juhász Zenekar vezetője és Korpás Éva népdalénekes, népiének-tanár foglalt helyet. Utóbbi elmondta: mivel a területi szakaszon is meghívást kapott Bajára, nagy izgalommal várta azokat a gyerekeket, akik onnan jutottak tovább, és még nagyobb kíváncsisággal azokat, akik távolabbról érkeztek.

– Az értékelés során figyelembe vettük a gyerek személyiségét, színpadi jelenlétét, hogy mennyire közelíti meg az előadásmódja a tényleges népdaléneklést, milyen a stílusa. Nyilván minél nagyobbakról van szó, annál jobban szeretnénk hallani a különböző tájegységek stílusát – ismertette a zsűritag.

A bajahangja.hu tudósítása szerint, a versenyzők ezúttal is kellő magabiztossággal és felkészültséggel adtak számot tudásukról: az elsőként színpadra lépő, legfiatalabb korcsoportot képviselő Farkas Auguszt Fülöp lendületes előadásmódja azonnal meg is alapozta a hangulatot, amely a délután folyamán a Juhász Zenekar koncertjén tetőzött.