Baja új Kazinczy-érmese

Balkanyar 2024. május 4. 15:24 2024. máj. 4. 15:24

Büte Lili, a bajai Szent László ÁMK 10. osztályos tanulója, a napokban Győrben megrendezett Szép magyar beszéd verseny országos fordulójában képviselve szülővárosát és iskoláját, a legjobbnak bizonyult.

Lili elmondta: az országos szakaszon olyan társakkal is találkozott, akik már negyedszer vágtak neki a szép magyar beszéd képességét bizonyító lehetőségnek.

– Kilencedikesként a Szent László ÁMK-ba kerülve, egy irodalomórán a tanárom, Wetzlné Sánta Franciska felszólított, hogy olvassak fel egy, a tananyaghoz kapcsolódó szöveget, majd rácsodálkozott arra, hogy milyen szinten sikerült megoldanom a feladatot. Azt mondta, ott van a helyem a Szép magyar beszéd versenyen, és kezdjük el a felkészülést! – idézte fel a kezdeteket Büte Lili. Mint mondta: már az általános iskolában is felfigyeltek a képességére, észlelték, hogy az átlagosnál sokkal jobban tud szövegeket felolvasni és értelmezni, küldték is olvasási, versmondó és helyesírási versenyekre. Egy idő után azonban felhagyott ezekkel, és érdeklődése inkább a sport (judo) és a tánc felé fordult. A gimnázium azonban új lendületet adott.

– Úgy gondoltam, ez jó lehetőség, teszek egy próbát. Az iskolai fordulót rögtön meg is nyertem, utána elkezdtük a felkészülést a vármegyei versenyre, ami szintén jól sikerült. Onnan már az országos verseny következett – mondta el a diák a bajahangja.hu-nak.

Hozzátette: hosszú volt a felkészülési folyamat, mert a megyei és országos fordulón is más-más elvárásokkal szembesült.

– Míg az iskolai szakaszon csak egy szabadon választott szöveget kértek, addig a vármegyei szinten már a választott szöveg mellé kaptunk egy kötelező, idegen szöveget. Az országoson hasonlóképpen jártak el, de ott még egy írásbeli fordulón is bizonyítanunk kellett, ahol a jelöléseket, mondathangsúlyokat kellett jeleznünk a felolvasás szempontjából, a mondatok lényegét és értelmét tekintve. Ennek megvan a megfelelő jelölési formája, amit meg kellett tanulnunk: a tanárom is akkor tanulta meg velem, hogy segíthessen a felkészülésben. Közben rengeteg szöveggel is foglalkoztunk, ebben néha picit el is fáradtam, de sikerült átlendülni a nehézségeken – részletezte a versenyző. Azt is elmondta: a szövegválasztásait főként a hangulata befolyásolja.

– A tanárnő is mindig nagyon sok szöveget mutat, de teljesen rám bízza a döntést. Néhány nappal a verseny előtt választottam ki, hogy melyiket akarom megmutatni. A megyei fordulón elmondta a zsűri, nagyon fontos, hogy a szöveg és az előadó harmonizáljon egymással: én úgy érzem, elég jól el tudom dönteni, mi illik hozzám, mi tetszik, és mit tudok hitelesen átadni a hallgatóságnak.

A megmérettetésen különféle színes programokat is kínáltak a résztvevőknek, akik végül csak a szabadon választott szövegek felolvasásánál hallgathatták meg egymást (a kötelező szövegnél fontos volt, hogy a soron következő felolvasó ne hallja az előzőt). A bajai diáklány úgy ítélte meg: erős volt a mezőny. Az is kiderült: Lili családi mintát is követ, hiszen édesanyja és nagynénje is megmérette magát a Szép magyar beszéd versenyen hajdanán, eljutva a megyei fordulóig. És bár az eredményei óta többször is hívták különböző rendezvényekre műsort vezetni, felolvasni, és szívesen vállalna akár rádiós vagy televíziós bemondói feladatokat is, az egészségügyi tanulmányokat folytató diák egyelőre gyógymasszőrként vagy sportmasszőrként képzeli el a jövőjét. (Sándor Boglárka)