Büntetőfékezésért – büntetőeljárás

Balkanyar 2022. január 14. 13:56 2022. jan. 14. 13:56

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint, a Kecskeméti Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy éve, az M5-ös autópályán autójával hirtelen egy kisteherautó elé vágott, majd indokolatlanul erősen fékezett, mert az szerinte korábban túl lassan haladt előtte.

A vádirat szerint a kecskeméti férfi – az ügy vádlottja - 2021. január 11-én, délelőtt, autóval az M5-ös autópályán Budapest felől Szeged irányába közlekedett. A külső forgalmi sávban haladó járműoszlopot előzte, amikor észlelte, hogy a belső sávban előtte, egy kisteherautó szintén a járműoszlopot előzi. A férfi úgy ítélte meg, hogy a kisteherautó sofőrje nem a megfelelő gyorsasággal előzött és őt feltartotta. Amikor a férfi az előzést befejezte, csekély oldaltávolságot tartva az akkor már a külső sávba visszahúzódó kisteherautó elé vágott, majd hirtelen indokolatlanul erősen fékezett előtte. A teherautó sofőrje a járművek ütközését csak erőteljes fékezéssel tudta elhárítani.

A sértettnek köszönhetően, a járművek nem ütköztek, személyi sérülés nem történt. A vádlott azonban szándékosan megszegte azon KRESZ szabályokat, amik szerint előzni abban az esetben szabad, ha a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni, ugyanakkor a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi. A férfi e szabályok megszegésével a sértett életét, testi épségét szándékosan közvetlen veszélynek tette ki.

Az ügyészség a szabadlábon lévő vádlottat közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja és büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban - tárgyalás mellőzésével - felfüggesztett börtön, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozza vele szemben azzal, hogy a közúti járművezetéstől is el kell tiltani. A férfi bűnösségéről hamarosan a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

A bűncselekményről készített fedélzeti kamerafelvétel az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/watch/?v=240014688279335