Díjazott bajai diákok

Balkanyar 2021. június 19. 06:23 2021. jún. 19. 06:23

A Sugovica-parti városban mindig különleges esemény a tanév végén, az országos tanulmányi versenyeken kiemelkedő eredményeket elért tanulók díjazása. Így történt ez a napokban is, amikor a Bajai Városháza dísztermébe vártak félszáz remeklő diákot és felkészítő tanáraikat.

Intézményvezetők és kísérők foglaltak helyet a padokban a díjátadón. Nyirati Klára polgármester köszöntötte a díjazottakat. Kiemelte: külön gratulációt és tiszteletet érdemel, hogy a tanulók az elmúlt, nehézségekkel terhelt tanév során az iskolai közösség megtartó és motiváló erejét nélkülözve készültek fel a tanulmányi versenyekre, és értek el kiemelkedő eredményeket több közismereti és művészeti tárgyból.

– Minden eredményben ott vannak a tanárok, szülők, barátok, idén azonban a digitális magány közepette kellett felkészülni: ez az igazi kitartás! – értékelt a városvezető, aki dr. Sörös Gergely alpolgármesterrel együtt adta át a díjakat a diákoknak és a felkészítő tanároknak.

Rabi Magdolna, a Bajai III. Béla Gimnázium tanára számára kétszeresen is fontos lehetett ez az alkalom. Diákja, Valter Bálint októberben ért el első helyezést az Édes anyanyelvünk verseny országos döntőjében, maga pedig negyven év tanítás után nyugdíjba vonul.

– Szerencsénk volt, még októberben, jelenléti formában lezajlott az országos verseny. Rengeteget készültünk rá, naponta találkoztunk a diákokkal. Az Édes anyanyelvünk verseny igen nagy múltú, már több mint 40 éve rendezik meg Sátoraljaújhelyen – mutatott rá a tanár nő. - Az országos döntőt iskolai és megyei forduló előzte meg. Idén Valter Bálint diákom nyert, akinek nagyon jó érzéke van a magyar nyelvhez.

Kérdéseink során a kiváló, de immár nyugállományú pedagógus elárulta még:

- 1981. augusztus 1-jén kaptam meg a kinevezésemet Bálint László igazgatótól. Úgy éreztem, ezzel együtt olyan értékrendet is kaptam, amihez igyekeztem igazodni az elmúlt negyven év során. Azt szoktam mondani, egy tanár munkáját három dolog minősíti: A versenyek, hiszen ott külső, objektív szempontokkal szembesül, amelyekhez magát mérni tudja. Az emelt szintű érettségi vizsga ugyanezért fontos. A harmadik tényező pedig az idő: amikor találkozunk a volt diákjainkkal, és kedves visszajelzéseket kapunk… (S. B.)