Egy életpálya kalocsai bemutatója

Balkanyar 2024. május 8. 12:08 2024. máj. 8. 12:08

Cselik Mária, a népművészet mestere táncos életpályájának kiállítás-megnyitóját és könyvbemutatóját a napokban tartották Kalocsán, a Hagyományok Házában, az egykori Kunszt utcai óvoda épületében.
A népművész életművét – többek között - dr. Csonka-Takács Eszter, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatónője és Ihracska Ditta, Drágszél Község Önkormányzatának alpolgármestere méltatta.

Cselik Mária táncos élményeit, kedélyét és tudását az anyai családjából örökölte. Szüleivel együtt a kezdetektől részt vett a híres Drágszéli Népi Együttesben.
A tudatos hagyományápolásnak, a rendszeres utazásoknak és fellépéseknek is szerepe lehetett abban, hogy Cselik Mária a Kalocsai Gimnázium elvégzése után Szegeden tanári oklevelet szerzett, majd matematikát, fizikát és műszaki ismereteket tanított Kalocsán a kertvárosi Általános Iskolában. De a tánccal nem hagyott fel. Példaképei a drágszéli idős emberek voltak. Az ő táncukkal együtt Cselik Mária finom, a helyi hagyománynak megfelelően visszafogott, ugyanakkor egyszerűségében is virtuóz táncát az MTA Zenetudományi Intézet Néptánc-archívumának filmje is őrzi. Évtizedeken át népszerűsítette e vidék táncait. Munkásságát 1995-ben a Népművészet Mestere címmel ismerték el.

Cselik Mária köszöntését követően, a kalohirek.hu információi szerint, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület Pusztai Betyárok férfikara szórakoztatta a színpompás népviseletben felsorakozott tagságot és vendégeiket, Cselik Mária tisztelőit.

A kiállítás-megnyitó után a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület idén is megtartotta immár sokéves hagyományokra visszatekintő közös májusfaállító ünnepségét, vidám, színes forgataggal, népdalokkal és tánccal köszöntve a tavaszt.