Elhunyt Adamik Ferenc mesteredző

Balkanyar 2021. június 18. 17:34 2021. jún. 18. 17:34

Ma (június 18-án) 91 éves korában elhunyt Adamik Ferenc, Kecskemét ikonikus kosárlabda mesteredzője, akiről pályát is neveztek el a Mercedes-Benz Sport Akadémián - adta hírül a hiros.hu.

Legutóbb tavaly szeptemberben foglalkozott a média Adamik Ferenccel, amikor családja, tanítványai és a kosárlabda közössége körében ünnepelte 90. születésnapját. Akkor levetítették a Kecskeméti Televízió kisfilmjét is, amely a jeles alkalomra készült.

Adamik Ferenc 1930-ban született Szolnokon. Kiváló és sokoldalú sportoló volt. A Testnevelési Főiskolán szerzett tanári, atlétika és kosárlabda szakedző diplomát. A sport, a nevelés – ahogy mondani szokás: - mindig a vérében volt. Tanárként és edzőként alakította meg Kecskeméten az első cselgáncs szakosztályt, hamarosan országos bajnokokat nevelt. Ugyanakkor a sikereket továbbvivő edzői garnitúrát is kikerült kezei alól. Atlétikában országos bajnokokkal és válogatott spotolókkal is büszkélkedhetett, valamint neves edzői utánpótlást nevelt ki maga után.

A kecskemétiek által leginkább ismert eredményét a női kosárlabda sport területén érte el. A Katona József Gimnázium tanulóiból alakított együttest az NB-II-be dirigálta, 1967-től a Kecskeméti Dózsa, 1971-től 1981-ig a KSC csapatát edzette, 1980-1990 között a KSC szakmai elnökhelyettese volt.

A sport és a nevelés mindvégig hozzátartozott az életéhez. Sportágat alapított és változtatott meg gyökeresen, számtalan fiatal sportolót vezetett sikerre. Bizonyos, hogy a sportot szerető kecskeméti polgárok sokáig megőrzik emlékét.