Elismerés a bajai halászlének

Balkanyar 2021. szeptember 20. 10:20 2021. szept. 20. 10:20

Felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére a bajai halászléfőzés élő hagyománya. Az örömteli eseményről szóló oklevelet a napokban a Budai Várban vehette át a bajai delegáció.

A minősítéshez szükséges pályázatot a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete (BHBE) készítette és nyújtotta be 2020-ban Baja Önkormányzatával együttműködésben, és Bajai Halászléfőző Lovagrend támogatásával. A Sugovica-parti emberek, társadalmi szervezetek és a halászlét kedvelők széles köre támogatta a pályázatot több ezer aláírással, támogató nyilatkozattal, fotókkal, filmösszeállítással stb. Külön elismerés illeti Fejes Anitát, a BHBE tagját, aki mindvégig gondozta a tudományos igényességgel megírt pályázatot és Martonosi Attilát, a háttéranyagok és film biztosításáért – írja a baja.hu. A kulturális örökség nemzeti jegyzékére kerülés újabb rangot, elismerést jelent a bajai halászlének és minden olyan embernek, családnak, közösségnek, akik őrzik, ápolják és gyakorolják ezt a nemes tradíciót – áll az esemény sajtóközleményében.

A Kulturális Örökség Napjai megnyitó ünnepségének keretében adták át az elismerést szentesítő dokumentumokat, amelyet Baja részéről Hajdú Miklós alpolgármester és Horváth László, a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének elnöke vett át. Az ünnepi műsor után az érdeklődők meg is kóstolhatták az igazi bajai halászlét.