Fehér gólyák gyűrűzése

Balkanyar 2022. július 2. 08:21 2022. júl. 2. 08:21

Minden évben népszerű nyári program a fehér gólya fiókák látványgyűrűzése, melyet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közösen szervezünk, az MVM Démász Áramhálózati Kft. támogatásával.

Az MME „Gólya road-show” elnevezésű programja évek óta sok érdeklődőt vonz. Az illetékes nemzetipark-igazgatóságok és az áramszolgáltatók minden évben segítik a munkát az ország több területén. A fiókák egyedi számmal ellátott azonosító gyűrűt kapnak, egyik lábukra fémgyűrűt, a másikra műanyagból készült színes gyűrűt, amelyen akkora a jelölés, hogy messzebbről is leolvasható távcső segítségével. Így akár itthon, akár vonulás közben vagy a telelőterületen is azonosíthatóak lesznek anélkül, hogy meg kellene fogni a madarat – írta a namzeti park honlapja, a knp.hu.

A fehér gólya fiókák a napokban érték el azt a fejlettségi kort, amikor gyűrűvel megjelölhetők. Ilyenkorra akkorák, hogy a lábuk már nem vastagodik tovább, így nem áll fenn az a veszély, hogy a gyűrű később elszorítaná. Ha egy fészekben mégis túl kicsik lennének a fiókák, akkor őket nem gyűrűzik meg.

- Kunpeszéren, Kunszentmiklóson és Kunadacson hét fészekben 27 fiókát gyűrűztünk meg júniusban. Itt meglehetősen sikeres költési eredményt tapasztaltunk. Egy fészekben 5 fióka nevelkedett, négyben 4 fióka, háromban pedig 2 – számolt be Schneider Viktor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, aki az MME Bács-Kiskun megyei helyi csoportjának is tagja.

Ezekre a helyszínekre ellátogattak a szünidőző kunpeszéri, valamint a Baksay Sándor Református Gimnázium diákjai és pedagógusai is, akik tájékoztatást kaptak a madárgyűrűzés jelentőségéről, valamint a térségben zajló faj- és élőhelyvédelmi tevékenységekről, például szó esett a kétéltűek és a hüllők (különösen a rákosi vipera) megőrzésének fontosságáról is. Ez követően Kalocsán és környékén folytatódott a gyűrűzés. Itt hét településen (Kalocsa, Homokmégy, Öregcsertő, Kecel, Hajós, Miske, Drágszél) 13 fészekben 29 fiókára került gyűrű. Az átlagos fiókaszám itt alacsonyabb, fészkenként 2,23 volt. A fiókák jellemzően jó kondícióban voltak, fejlettségük csupán néhány esetben mutatott különbséget fészkenként.

- A tavaszi aszályos időszak és a későbbi felhőszakadással járó időjárás hatásai nem kedveztek a költésnek ebben a térségben. Egy keceli és egy drágszéli fészekben el sem kezdődött a költés, 4 fiókás fészekaljat is csak Öregcsertőn találtunk – közölte Agócs Péter, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Kalocsán és környékén már 10 éves hagyománya van a nyári gólyagyűrűzésnek, idén is mintegy 150 felnőtt és gyerek tekintette meg, hogyan kerül gyűrű a kisgólyák lábára. Végül Kiskőrös és Akasztó következett.

- Kiskőrösön mindhárom fészekben 3 fióka nevelkedik. Akasztón és környékén 21 fészekben van sikeres költés, ezekben 56 fióka cseperedik. Az MVM Démász emelőkosaras autójának segítségével 14 fészekhez sikerült feljutni, 39 jelölhető fióka volt bennük. A fiókák kora közt igen nagy szórás mutatkozott, a szinte már teljesen kifejlettől a pár naposig teljes volt a skála – mondta el a gyűrűzést végző Sápi Tamás, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Öt fészekben 4, hétben 3, másik hétben 2 és egy fészekben egy fióka növekszik. Itt is sokan (390-en) követték figyelemmel az egyes helyszíneken a gyűrűzéseket.

Köszönet az MVM Démász-nak, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei csoportjának és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak a közreműködésért! (Fotó: Kirtyán Tamás )