Fiatal tehetségek támogatása

Balkanyar 2022. január 16. 11:31 2022. jan. 16. 11:31

Bács–Kiskun megyében négy fiatal művész és tudós sikeresen pályázott a MOL Tehetségtámogató Programra, amely az idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10-23 év közötti tehetségek pályafutását.

Országszerte összesen 63 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, köztük ifjú zenészek, táncosok, vizuális alkotók, előadóművészek, a matematika és a természettudományok mellett az informatika és a csillagászat fiatal művelői, kutatói.

2021-ben összesen 275 pályázat érkezett be a Tehetségtámogató Program művészet és tudomány kategóriáiban, a megpályázott összeg pedig több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy összesen 63 fiatal nyeri el a pályázati támogatást. A 10-18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió forint támogatásban részesültek, míg a 19-23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok a klasszis kategóriában összesen 5 millió forintra pályázhattak.

A Bács–Kiskun megyei győztesek:

Csordás Kevin Gábor, fizika, Baja. A 18 éves fiatalt gyermekkora óta foglalkoztatják a természettudományi problémák, tavaly a Fizika OKTV I. kategóriájában első helyezést nyert el. Az informatika és a programozás is érdekli, szívesen megismerkedne fizikai modellek számítógépes hátterével. Céljai megvalósításához egy új, nagyobb teljesítményű laptopot fog beszerezni a pályázati támogatás segítségével.

Frittman Eszter, matematika, Soltvadkert (mellékelt felvételünkön). A 12 éves diák kiemelkedő tehetség matematikai problémák megoldásában, az Alapműveleti Matematikaversenyen tavaly első helyezést ért el. Eszter a hegedülésben is remekel, elhivatottan gyakorol és a Soltvadkerti Református Egyház Csengettyű Zenekarának tagja. A támogatás segítségével saját laptopot és szkennert fog beszerezni.

Hargitai Leila Ditta, zongora, Kecskemét. A 18 éves fiatal jelenleg a Zeneakadémia első éves hallgatója zongora tanszakon. 2019-ben a XV. Országos Zongoraversenyen első helyezést ért el, valamint szolfézsból és énekből is több versenyen szerepelt sikerrel. A támogatásból élete első mesterkurzusán, az Intensive Weeks, Masterclass Lichtenstein 2022 rendezvényen szeretne részt venni.

Marázi–Vuity Adél, zongora, Baja. A 11 éves diák hat éve kezdett zongorázni, és folyamatosan dolgozik tehetsége kibontakoztatásán, zenei fejlődésén. 2021-ben a III. Wiener Klassiker Nemzetközi Zenei Versenyen harmadik helyezést ért el. A támogatásból otthoni gyakorlásához szeretne digitális zongorát vásárolni.

A zsűri tagjai idén Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés–tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika–fizika szakos tanár, népzenész voltak – a baon.hu tájékoztatása szerint. - Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.