Hajléktalanok a hőségben

Balkanyar 2022. június 30. 09:48 2022. jún. 30. 09:48

Nem csak a mínuszok sújtják az utcán élőket, a kánikula idején talán még nagyobb veszélynek vannak kitéve a hajléktalanok. Amikor a nappali átlag hőmérséklet napokon keresztül 27 fok fölé emelkedik, életbe lép a vörös kód, veszélyes a tűző napon, az utcán tartózkodni.

A nagy melegben többen megfordulnak a szeretetszolgálat kecskeméti, Hoffmann utcai telepén is, ahol lehet kicsit hűsölni, vizet inni vagy csak megpihenni. Sőt jégkrémet is kapnak a rászorulók.

– Hideg vízzel készülnek a kollegáim fél literes kiszerelésben, amit a gondozottak magukkal tudnak vinni sétájukra, ügyes-bajos dolgaik intézésére. Az ebédhez most már a héten második nap hideg édességet is adunk. Igyekszünk odafigyelni a rászorulókra. Tegnap jeges teát kínálatunk számukra és a fürdési lehetőségeket is kibővítettük - részletezte a hiros.hu-nak dr. Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Regionális Központjának vezetője.

Ezen kívül a Matkói úti telephely is klimatizált helyiségekkel várja a rászorulókat, az utcai gondozószolgálat munkatársai pedig autóval járják a várost, a közterületeken lévő hajléktalanokat kutatják fel, hogy hűtött vizet osszanak, bármiben segítséget nyújtsanak.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy jellemzően a hajléktalanok nem fogyasztanak ivóvizet, pedig a kánikulában a hidratálás nagyon fontos. A lakosok is segíthetnek, legyünk figyelmesek. Ha a tűző napon padon fekvő embert látunk, figyelmeztessük, hogy húzódjanak árnyékba, és ha tudunk, vigyünk neki ivóvizet.