Képzőművész elődök tisztelete

Balkanyar 2021. szeptember 16. 14:28 2021. szept. 16. 14:28

z alapító tagok közös kiállításával ünnepelte megalakulásának hatvanadik évfordulóját a Holló László Képzőművész Kör. A napokban megnyílt tárlaton jelentette be Csányi József polgármester, hogy helyi értékké nyilvánította a képviselő-testület a képzőművész kör munkásságát.

Zsúfolásig telt a Holló-kör műteremgalériája a jubileumi tárlatnyitón. Helyi és környékbeli képzőművészek, művészetkedvelő és -pártoló félegyháziak gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljék a város egyik meghatározó alkotó és szellemi közösségének születésnapját.

A megjelent vendégeket Rátkai Zsuzsanna, a kör elnöke köszöntötte. Utána Rosta Ferenc alpolgármester méltatta az alkotóinak munkásságát. Felidézte, hogy a Terescsényi Endre vezette szakkör már a kezdetekkor is összetartó közösség volt, amit az alkotások, kiállítások, nyári táborok, az évadzáró tarhonyapartik, a tanár úr következetes, kemény munkája egyre szorosabb baráti és szakmai kötelékké formált. A város már az alapítás éve után kezdte támogatni a kört, és ez elmondható mindmáig. Még országosan is kevés olyan művészeti közösség van, amely ilyen időtávlatban lényegében zavartalanul működik.

Természetesen voltak és vannak változások, de a szellemiség, a közösséget eredetileg összetartó erő az változatlan. Erős bizonyíték erre ez a mostani bemutató is.

Mint mondta, az alapítók közül hatan vállalkoztak arra, hogy elhozzák alkotásaikat erre az évfordulóra, ahol megemlékeznek a közösség indulásáról. Bajzák Lajosné, Csenki Tibor, Kürti Lászlóné, Mindszenti Lászlóné, Papp István és Rádi András – ők a kemény mag, akiknek első búvóhelye a szakmaközi művelődési ház volt. Talán a legszebb éveiket töltötték ott Kertészné Rozika óvó felügyelete alatt. Ezek a kedves alkotók a stabilitást jelentik. Valahogy természetes számomra, hogy ők itt vannak. Nélkülük el sem tudnám képzelni a Holló-kört – hangsúlyozta Rosta Ferenc.