Kifogásolt a kécskei szabadstrand

Balkanyar 2022. június 29. 16:48 2022. jún. 29. 16:48

Magyarországon most 265 természetes fürdőhely üzemel, és ezek közül mindössze tíz olyan strand van, amely tűrhető vagy kifogásolt minősítést kapott – tudta meg az InfoRádió. Az idén többek között a tiszakécskei szabadstrand is ezek közé tartozik.

- Az idén a tiszakécskei szabadstrand, a békési dánfoki szabadstrand, a soltvadkerti Vadkerti-tó és a gárdonyi Tini Strand kapott kifogásolt besorolást, de ezeknél a fürdőhelyeknél sem arról van szó, hogy folyamatosan rossz a vízminőség, csak gyakrabban fordulnak elő szennyezési események – magyarázta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető vízhigiénés szakértője. De az üzemeltetők, illetve a népegészségügyi hatóság beavatkozása nyomán – elejét véve a fürdőzőkre leselkedő egészségügyi kockázatokat – ezek is kinyithattak az idei évben.

- A természetes fürdővizek minőségét helyszíni szemle és minták elemzése alapján határozzák meg a szakemberek. A helyszínen arra figyelnek, hogy vannak-e látható jelei a szennyeződésnek, mint például úszó olajfolt, darabos szennyezés, esetleg vízvirágzásra utaló jelek, a mintákból pedig olyan indikátor baktériumok mennyiségét mérik, amelyek a szennyvízeredetű szennyezére utalnak. Az így meghatározott eredményekből, négy év teljes adatsorából – összesen 16 minta alapján – történik a minősítés, ami alapján arra a következtethetnek, hogy egy adott standon milyen valószínűséggel fordulhat elő emberi egészségre ártalmas szennyezés – magyarázta Vargha Márta.

A jó vagy kiváló minőségű strandokon ennek a kockázata nagyon kicsi, a kifogásolt fürdőhelyeken viszont magasabb lehet, mint az elfogadható kockázat.

Az NNK munkatársa azt tanácsolja, hogy a fürdőzésre mindenképpen kijelölt fürdőhelyet válasszunk, a nem kijelölt strandokon ugyanis nincsenek meg a higiénés feltételek sem, valamint senki sem vizsgálja a víz minőségét. Ugyanakkor minden természetes víz esetében elmondható, miután élővizekről van szó, hogy fürdőzés után érdemes lezuhanyozni, illetve ha nyílt seb van a testünkön, akkor azt előtte leragasztani. Vargha Márta arra is felhívta a figyelmet, hogy a természetes vizek gyorsan mélyülhetnek és a sodrásuk is erős lehet, és felhevült testtel soha ne ugorjunk be.

Az NNK vezető vízhigiénés szakértője ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a szabadvízi strandok vízének minőségét leginkább az időjárás befolyásolja, ugyanis mind a nagyon csapadékos időszak, mind pedig a hosszan tartó aszály is rontja a természetes fürdővizek állapotát. (Forrás: infostart.hu)