Királyi vélemény a vírushelyzetről

Balkanyar 2021. december 6. 09:04 2021. dec. 6. 09:04

Változatlanul elszomorító a koronavírus gyors terjedése Magyarországon. A fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik, továbbra is sokan vesztik el szeretteiket. Egymást érik az oltási hetek, de közben egyre többen tapasztalják, hogy időpontot kérni egy-egy szakrendelésre már ismét szinte lehetetlen. És ezzel kapcsolatosan sem az állampolgárok, sem a média, sem a képviselők nem jutnak információhoz, adatokhoz.

Mint minden másból, sajnos ebből a világjárványból is azonnal megpróbált a fideszes hatalom politikai - ügyeskedő köreik pedig anyagi - előnyöket kovácsolni. A média hemzseg a kezdetektől a kormánypárti politikusoktól, ahogy pandémia ügyben osztják az észt, s rendkívüli jogköröket szerezve lavíroznak a egyre zavarosabb közéletben. Portugáliában ma már a lakosság több mint 90 százaléka megkapta a védőoltásokat. Mert ott a politika hártalépett, s átadta a járvány elleni irányítást a szakembereknek, a szükséges jogkörökkel együtt. - Ilyen egyszerű lenne a sikeres védekezés titka? - teszi fel méltán a kérdést a közismert kecskeméti poltikus, városi képviselő, Király József, akinek pandémiával kapcsolatos meglátásaiból, az alábbiakban megoszt még néhányat honlapunk:

- Sajnos ma a kormányzati kommunikáció megreked ennél a mondatnál: Csak az oltás segít, és az oltatlanok veszélyeztetik mások életét. Ezzel az ellenzéki politikusok is egyet értenek, viszont az egészségügy helyzetével kapcsolatos információkat keveslik. Hiszen a járvány miatt felszabadított kórházi ágyak miatt rengeteg más betegségben szenvedők életét, felépülési esélyét veszélyesztetik.

- Az oltási akcióhetek tapasztalata alapján látható, hogy az előzetes regisztráció eltörlésének javaslata az ellenzék részéről valódi állampolgári igényt közvetített. A másik fontos tanulság, hogy logisztikailag is megoldható a dolog, az előzetes regisztráció nélkül. Csak nem most, hanem már hónapokkal ezelőtt el kellett volna indítani ezeket az akciókat - mutatott rá Király József.

- Bár nem vagyok szakértő, abban biztos vagyok, hogy az oltás mellett mindenféleképpen szükségesek az egyéb óvintézkedések (maszkviselés a zárt terekben, megfelelő kézhigiénia, zsúfolt helyek kerülése, stb.) is. Ez a fajta erőltetett kommunikáció nagy valószínűséggel sok új embert már nem fog tudni meggyőzni. Talán tanácsosabb lett volna már a kezdetektől, egy edukációs és informatív típusú tájékoztatást adni, és mindeközben azokat a kérdéseket megválaszolni - a tévhiteket eloszlatva -, amelyek futótűzként terjedtek a különböző facebookos csoportokban is.

- A tesztelések elégtelen száma és a kontakt kutatás szinte teljes hiánya sem segíti elő a fertőzési láncok megszakítását. Mi továbbra is kiállunk a minél szélesebb körű tesztelés mellett, hiszen kizárólag a teszteléssel lehetséges megállapítani, hogy szükséges-e az adott személy karanténba helyezése, a gyógykezelés megkezdése. Több esetben hallani olyanról, hogy a családtagokat nem tesztelik és nem vonatkoznak rájuk a karantén szabályok. Így könnyen belátható, hogy milyen egyszerű utat engedünk a további fertőzésnek – hangsúlyozta a kecskeméti városatya.

- Az oltatlanok veszélyeztetik mások életét! - Csak ezt hangoztatni kevés, ráadásul sokan személyes sértésként élnek meg és felháborítónak tartják. Újabb indulatokat szítani tökéletesen megfelelő, azonban a várt eredményt biztosan nem fogja meghozni. Ebben az esetben is célravezetőbb lenne, ha nem vezényszavakat hangoztatnának, hanem hiteles ismeretet és tudást adnának az állampolgárok számára. Fontos hangsúlyoznom, hogy nem az operatív törzs napi bejelentkezéséhez hasonló “nyunyókázásra” gondolok, hanem ennél jóval magasabb színvonalú, az átlag állampolgár számára is könnyen megérthető ismeret átadásra lenne szükség. Hiszen meg kellene végre érteni, hogy az állampolgárok felé történő kommunikációt nem szűkíthetjük le tőmondatokra, szmájlikra és még ki tudja mikre…

- Tudomásul kell venni, hogy valamilyen hiteles választ kell adni azok számára is, akik elképesztő tévhiteket hangoztatnak, miszerint: az oltásokban nano chipek vannak, az oltástól 2-3 éven belül meg fognak halni az emberek, az mRNS oltások megváltoztatják a DNS-ünket, a szomszéd unokanővérének a munkatársának a veje az oltástól halt meg, stb. Ezt nem söpörhetjük csak úgy a szőnyeg alá, hiszen igen sokan vannak, akik ezeknek az állítólagos tényeknek az igazságában hisznek. Továbbra sincs késő a bizalmat visszaépíteni, nyíltan és adatokkal kommunikálni, bemutatni a kórházi valóságot. Továbbra sincs késő valódi segítséget nyújtani az emberek számára – mutatott rá a közismert politikus.

- Továbbra is probléma, hogy az elérhetetlen szakrendelések helyett a társadalom széles rétegének nincs lehetősége a fizetős magánegészségügyi szolgáltatókat igénybe venni. Továbbra sem tudjuk támogatni és tétlenül nézni, hogy szép lassan, burkolt formában a fizetős egészségügy felé terelik az embereket!

- Akik még nem vették fel az oltást, azokat kérem, hogy tájékozódjanak és fontolják meg újra a döntésüket! Lassan egy éve már, hogy az első egészségügyi dolgozók megkapták az első oltásokat és láthatjuk, hogy nem haltak meg tömegesen. És nyugodtan kérjék - ha már több, mint fél év eltelt a második oltásuk óta -, a harmadik, emlékeztető oltást is! Vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra! - figyelmeztet a kecskeméti képviselő.

 

 

x x x

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselőcsoportja – aminek Király József a frakcióvezetője – az alábbi közleményt adta ki a napokban:

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

COVID-19: a számok ismerete szükséges

a kecskeméti polgármesternek és a lakosságnak is

 

 

Közérdekű adat, hogy mennyi koronavírus-fertőzöttet tartanak számon egy településen, így Kecskeméten, és ha ezt kéri a polgármester, ki kell adni neki. Erről szól a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2021. november 11-én közölt állásfoglalása.

 

A hatóság egyértelműen kimondja, hogy „a települési fertőzöttségi adatok megismeréséhez fűződő közérdek jelentős, a számok ismerete szükséges mind a polgármestereknek, mind pedig a lakosságnak ahhoz, hogy a járvány elleni védekezésüket illetően megalapozott döntéseket tudjanak hozni.” A polgármestereket pedig - az Infotv szerint - a közösség felé tájékoztatási kötelezettség terheli.

 

A Szövetség a Hírös Városért frakció nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterhez fordultunk, hogy kérjen részletes tájékoztatást a 2021. szeptember 1-je utáni időszakban, Kecskeméten történt koronavírus fertőzöttek számáról, ezt tegye meg heti rendszerességgel, és az adatokat tegye közzé a kecskemet.hu oldalon.

 

A koronavírus-járvány elleni védekezés közös feladatunk. A vírus nem válogat, ezért mindannyiunknak felelősségteljesen kell eljárni és minden információt megadni a járvány sikeres kezeléséhez.

 

 

Kecskemét, 2021. december 1.

 

 

 

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület

képviselőcsoportja