Kitüntetett kecskeméti könyvtáros

Balkanyar 2021. december 5. 09:04 2021. dec. 5. 09:04

Az Országgyűlési Könyvtár fennállásának 150. évfordulója alkalmából alapított Nagy Miklós-díjat minden év végén annak a személynek nyújtják át, aki magas színvonalú szakmai munkájával kiemelkedően segíti a könyvtárak tevékenységét, a gyűjtemények építését, szakmai projektjeit. Az idei díjazott Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár nyugalmazott igazgatója, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a hazai könyvtári élet egyik meghatározó alakja lett, aki a könyvtári munkája mellett évtizedek óta jelentős részt vállal a szakmai közéletben.

Az elismerést Ramháb Mária a minap Kecskeméten vette át dr. Redl Károlytól, az Országgyűlési Könyvtár vezetőjétől, és gratulált neki Tőzsér Istvánné, az Informatikai és Könyvtári Szövetség alelnöke is. A kis ünnepségen a méltatáskor elhangzott: a díj névadójához, Nagy Miklós erdélyi származású egykori könyvtárigazgatóhoz hasonlóan, Ramháb Mária is szívén viseli és folyamatosan követi a határon túli magyarok sorsát. 2011-ben bekapcsolódott a „Könyvtár, ami összeköt” elnevezésű ösztöndíjprogram megvalósításába. Évekig sokat tett a program sikeres lebonyolításáért, és biztosította az ösztöndíjasok számára az Országos Könyvtári Napok kecskeméti, illetve más Bács-Kiskun megyei eseményein való részvételt, valamint a Kárpát-medencei könyvtárosok konferenciájának támogatásával elősegítette az Országgyűlési Könyvtár és a határon túli magyar könyvtárosok közötti kapcsolattartást.

Kezdetektől részt vesz a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) munkájában, a könyvtárak dokumentumellátását is biztosító Márai-program kidolgozásában és megvalósításában is közreműködött, ennek eredményeképp a hazai és határon túli könyvtárak jelentős segítséget kapnak könyvállományuk gyarapításához.

– Ramháb Mária pályafutása kivételes elkötelezettségről, jelentős innovatív szerepvállalásról, nagy horderejű tevékenységről és széles körű kapcsolatokról tanúskodik. Kapcsolatteremtő képessége, az akadályokat elhárítani, a problémákat azonnal kezelni tudó határozottsága és szakmai támogatása elismeréseként méltán veheti át a Nagy Miklós-díjat – mondta el dr. Redl Károly.

– Nagyon örülök ennek a díjnak, rendkívül jelentős elismerésnek tartom – nyilatkozta a baon.hu-nak Ramháb Mária, majd elárulta: ugyan nyugdíjba vonult könyvtárigazgatóként, de ettől függetlenül minden nap dolgozik, hiszen több országos tisztsége sok feladatot ad számára. Az Informatikai és Könyvtári Szövetségnél számos programot kezelnek, újabb és újabb pályázatokat készítenek elő és valósítanak meg, de Ramháb Mária az NKA Könyvtárak-Levéltárak Kollégiumának tagjaként is sokat dolgozik. (Fotó: Hraskó István)