Kórházfejlesztés Kecskeméten

Balkanyar 2021. október 14. 09:38 2021. okt. 14. 09:38

A skill-labor nem más, mint orvosi, kórházi szimulációs központ. Lényege, hogy szimulációs gyakorlatok szisztematikusan egymásra épülő sorozatával, a megszerzett elméleti tudásra alapozva készíti fel az orvostanhallgatókat a majdani, valós környezetben, betegekkel végzendő munkájukra. A skill laboratórium a rezidenseknek és szakdolgozóknak egyaránt rendelkezésre áll majd, és új módszerek bevezetése esetén a szimulációs oktatás lehetősége is adott. Az oktatás tematikája szigorú szakmai szabályok szerint épül fel, ugyanakkor hangsúlyt fektet arra is, hogy helyi igényekre reagálva alkalmazható legyen az egészségügyi szakképzésben, országszerte.

Kásler Miklós a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban kialakított skill-labor átadásán tegnap elmondta: rengeteg új technológia születik, amelyekre fel kell készíteni a nővéreket, a medikusokat és a rezidenseket, és esetenként nem árt, ha az orvos rendelkezésére is állnak olyan eszközök, amelyek segítségével a beavatkozásokat gyakorolhatja. Kiemelte: ez indokolta a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetemen, valamint a hozzájuk tartozó 16 oktatókórházban a skill-laborhálózat kialakítását, amelyben "élethű körülmények között" gyakorolhatják a betegellátáshoz szükséges beavatkozásokat. A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház beruházása mintegy 270 millió forintba került.

Svébis Mihály, az intézmény főigazgatója elmondta: nagyjából 200 négyzetméteren alakították ki az oktatásra szolgáló skill-labort, amelyben műtőblokk, orvosi rendelő, operációs helyiség, szemináriumi előadó, kiszolgáló helyiségek és demonstrációs szobák találhatók.

Az általános orvosi és szakorvosi gyakorlat alapvető műfogásai, például az újraélesztés, a perifériás érkanülálás élethű helyzetek szimulációjával sajátíthatók el, de a laborban rutin szerezhető a legkorszerűbb műtéti eljárások technikájában is.

A főigazgató elmondta: a projekthez tartozó elméleti képzéseket a hólyagkatéterezés, az újraélesztés, a perifériás vénabiztosítás és az invazív-, illetve non-invazív lélegeztetés területén kezdték meg. A fennmaradó 190 millió forintot további eszközök beszerzésére fordítják.

A labor legnagyobb előnye, hogy javul a betegbiztonság, mivel az egészségügyi dolgozók begyakorolják a betegeket megterhelő, egészségükre, állapotukra veszélyes beavatkozásokat. (MTI / keol.hu)