Megnyílt a Bugaci Értéktár

Balkanyar 2022. június 30. 07:46 2022. jún. 30. 07:46

A napokban, az Öregcsárda mellett, megnyitotta kapuit az újonnan berendezett Bugaci Értéktár, amely többek között az egykori Helytörténeti Gyűjteményt is magába foglalja.

A megnyitón Kengyel-Virág Veronika, az értéktár bizottság elnöke mesélt arról, hogyan jött létre a kiállítás és milyen belső terek alkotják. A megvalósításhoz nagyban hozzájárult a Hungarikum pályázat. Mindemellett a tárlat anyagának alapját a 20 évvel ezelőtt átadott bugaci Helytörténeti Gyűjtemény adja, amely az értéktárban újra rendezve és helyi értékekkel kiegészítve várja a látogatókat.

A tárlat öt helyiségre tagolódik, és minden teremnek megvan a saját elnevezése, amely a benne található eszközökre utal valamilyen formában. Ilyen például a Stelázsi, ahol korabeli konyhai eszközöket vehetnek szemügyre a látogatók. A Fészer, ahová eleink mezőgazdasági munkaeszközei kerültek. A Sifonér, amely a régi tisztaszobáknak állít emléket. A negyedik terem neve Rangosok. Mégpedig azért, mert itt kaptak helyet azoknak az embereknek az emléktárgyai, akikre méltán büszkék a bugaciak. A Fonó elnevezésű teremben pedig régi képek, iratok mesélnek Bugac történelméről – írja a Félegyházi Közlöny.

Szabó László, Bugac polgármestere beszédében köszönetét fejezte ki azoknak, akik támogatták ezt az ügyet, összegyűjtötték a 20 évvel ezelőtti helytörténeti gyűjteményt és a helyi értéktár bizottságnak, akik berendezték a kiállítást.

Az ünnepségen közreműködött a a bugaci Kálmán Lajos Népdalkör és Citerazenekar.