Műfenyő vagy élő fa?

Balkanyar 2021. december 1. 10:48 2021. dec. 1. 10:48

Már feltüntek a karácsonyfának való fenyők lerakatai Bács-Kiskun megye piacain is. Ám évről évre vitatéma, hogy az emberek mennyire károsítják meg a természetet a sok fenyőfa kivágásával, s hogy a műanyagszennyezés viszont, mennyire károsítja a Földet.
Régen szinte mindenki élő fenyőt állított, de most népszerűek a műfenyők is, mert sokan úgy vélik, ez a megoldás sokkal környezetkímélőbb. Ahány ház, annyi szokás, mindenkinek sajátos érvei vannak amellett, hogy milyen fát állít az ünnep tiszteletére. Vannak, akik csak az élő fához ragaszkodnak, hiszen annak van meg igazán a varázsa, a fenyő illata, ami belengi a házat karácsonykor, és vannak, akik a kevesebb gonddal járó műfenyőt részesítik előnyben. Ha a hagyománytisztelet fontos számunkra, akkor egyértelműen az igazi fenyő mellett fogunk dönteni, mert ezek a fák természetesen teljesen lebomlanak.
Biztos érveket talán soha nem fogunk kapni a kérdésre, hogy milyen fát is állítsunk, mindenki szíve szerint döntheti el, milyen fa alá kerüljenek az ajándékok karácsony napján. Annyi bizonyos, hogy egy műfenyő sokkal több károsanyag-kibocsátást produkál, mint egy élőfa a teljes élettartama alatt.