Postagalambos hétvége Mizsén

Balkanyar 2022. augusztus 8. 11:11 2022. aug. 8. 11:11

Száznegyven évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Postagalamb Szövetség, mely jelenleg csaknem négyezer tagot számlál. A hétvégén a galambászok családi napot szerveztek Lajosmizsén, az Új Tanyacsárdában.

Garaczi János, az Aranyhomok Postagalamb Klub elnöke, a Magyar Postagalamb Sportszövetség elnökségi tagja elmondta: az 140 év nem múlt el nyomtalanul.

- Az én életemből 50 év, ami a postagalambászathoz kapcsolódhat. 1972-től versenyzek. Csodálatos dolog, amikor ezeket a kis jószágokat elengedik különböző távolságokra, ez lehet akár ezer kilométer is. Én például az Athéni Olimpiára is küldtem postásokat, és ezek a galambok mind hazaérkeztek. Nem az a lényeg, hogy hazatalálnak, hanem az, hogy kié ér vissza előbb. Ezért sport ez a sport. Ezek az eredmények teszik naggyá a mi 140 évünket is.

- Csodálatos eredményeink voltak a közel másfél évszázad alatt – mondta Garaczi János, aki a családi nap kapcsán kiemelte: a galambtartással és a versenyzéssel rengeteg idő elmegy, amit a családjuktól vesznek el, ezért ezzel az ünnepi nappal is szeretnék őket kárpótolni és köszönetet mondani nekik.

- Szövetségünk jelenleg 3987 tagot számlál - ezt már Hegyi György, a Magyar Postagalamb Sportszövetség elnöke mondta, majd kiemelte, hogy a külföldi postagalamb szövetségekkel nagyon jó a kapcsolatuk, többen el is jöttek a mostani rendezvényükre – írta a hiros.hu.

Az elnök a madarak szeretetéről úgy vélekedett: - Ezt csak az érti meg, aki igazán galambász. Úgy szoktuk mondani, hogy a galambászok elkapnak egy olyan vírust, amiből nem lehet kigyógyulni.

A rendezvényen részt vett Helvécia polgármestere, Balogh Károly, akitől megtudtuk, hogy ötszáz galambot tart otthonában.

- Gyerekkorom óta nagyon szerettem a galambokat, az egész család nagy galambász volt. Nagyon sok időt kell tölteni a postagalambokkal, nagyon jól kell őket tréningezni, etetni, hogy olyan eredményeket tudjanak elérni, amire másfajta galambok nem képesek.

A családi napon díjakat adtak át, megnyitottak egy gyermekrajz kiállítást és pálinkamustrát is tartottak, majd 140 galambot engedtek a magasba. Továbbá főzőversenyt is rendeztek, melyet az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjai zsűriztek.