Sokszínű művészképzés Baján

Balkanyar 2022. január 13. 17:47 2022. jan. 13. 17:47

A Bajai Szakképzési Centrum tagintézményében, a Jelky András Technikumban és Szakképző Iskolában több mint húsz éve működik a grafikus szak. A Szent Antal utcában található, patinás polgári háznál keresve sem lehetne jobbat találni a fiatal művészek szárnybontogatásának támogatására.

Fodor Ilda művésztanár, a művészeti munkaközösség vezetője ki is emeli: amikor birtokba vették az épületet, igyekeztek úgy berendezni, hogy megőrizze régi fényét, lelkiségét, műhelyszellemét. A diákok is jól érzik itt magukat, bár itt csak a művészeti tárgyakat tanulják.

Tanulóink kiválóak, ugyanis felvételihez, alkalmassági vizsgához kötött hozzánk kerülni. Tehát eleve azok jelentkeznek ide, akiket érdekel ez az ágazat, ez a közös nevezőnk pedig jó alapja az ötéves munkánknak. Az elmúlt években a végzettjeink közül szép számban tanultak tovább szakirányú egyetemen, képzőművészeti akadémián, rajztanári képzésben és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Akik más utat választanak, nyomdában vagy grafikai stúdiókban helyezkednek el – nyilatkozta a baja.hu-nak a művésztanár. Hozzátette: az évek során a grafikai szakon is előtérbe került a kreatív technikusi képzés, mivel a terület bővül és modernizálódik. Ma már felöleli a nyomdaipar, a digitális fényképezés és könyvkötészet területeit is, ami megkönnyíti a munkaerőpiacon való elhelyezkedést.

A hosszú boltíves folyosókat a diákok vizsgamunkái díszítik, hangulatos kiállítás jelleget kölcsönözve a helynek. A nagyobbik rajzteremben pedig, ottjártunkkor épp a portréfestést gyakorolták a diákok.

Mihálovics Panna végzős művészetis diák rutinos modellnek számít, ezúttal is az ő vonásait próbálták hűen ábrázolni a rajzlapokon.

– Türelem és tűrőképesség kell hozzá, mert itt egyetlen rossz pillantás mindent elronthat – mondja a modell, aki egyébként tetoválóművésznek készül. – Óvodás korom óta imádok rajzolni, festeni, érdekelnek a művészetek, ezért döntöttem úgy, hogy a grafika szak nekem való. Be is vált, szeretnék továbbtanulni, illetve tetoválónak tanulni, amihez szintén előny a tervezés, illusztrálás ismerete. Nagyon szeretjük a tanárainkat. Segítenek, hogy minél jobban ki tudjunk teljesedni. Sokat illusztrálunk könyvet, verset, filmet, rengeteg technikát megtanulunk – sorolja a képzés előnyeit a diák.

Kubatov Tamara művész-tanár ellenben némileg nehezményezi, hogy az oktatásból lassan kikopnak a régebbi technikák. Maga is jelkys diákként végzett, majd egyetemi tanulmányai után tanárként tért vissza, jelenleg vizuális tervezés szoftverei és tervezési grafikai gyakorlat, számítógépes grafika és alkalmazott grafika digitális változata tárgyakat oktat. – Az volt az egyik vágyam, hogy visszajöhessek ide tanítani. Diáknak lenni teljesen más volt, akkor nem láttuk át a tanárok feladatait. Azt próbálom átadni a fiataloknak, hogy szeressék, amivel foglalkoznak. Nem elég csak kötelességből dolgozni, próbálom meghozni a kedvüket, kicsit fiatalosabban, megértőbben viszonyulni hozzájuk. Magam is állandóan követem az új képzőművészeti áramlatokat, kiállításokat – nyilatkozta a fiatal oktató. (Sándor Boglárka)