Sürgető a lejárt okmányok cseréje

Balkanyar 2022. május 20. 09:11 2022. máj. 20. 09:11

Érdemes ellenőrizni az okmányaink érvényességét és időben gondoskodni a meghosszabbításáról. Erre ugyanis már csak néhány hete van azoknak, akiknek a veszélyhelyzet ideje alatt járt le a személyi igazolványa, a jogosítványa, az útlevele, a diákigazolványa vagy a forgalmi engedélye. A hivatalos papírok érvényességi határideje június végén lejár, így azokat mindenképpen meg kell újítani. A lejárt okmányok cseréjében Bács-Kiskun megyében kormányablakbusz és mobilapplikáció is segíti az ügyfeleket.

- Június 30. után bizonyos postai, pénzügyi, banki szolgáltatásokat már csak érvényes személyi igazolvánnyal fognak tudni igénybe venni, illetve például gépjárművezetés csak érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély birtokában lehetséges szabályosan. Mi azt is szeretnénk kérni, hogy a családon belül mindenki nézze át az okmányokat, és ahol lejártat találnak, lehetőség szerint az újítást minél hamarabb kezdjék meg. Ne halasszák az utolsó pillanatra - mondta a hiros.hu-nak Cseh Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatalának vezetője.

Mivel a járásban Kecskeméten két helyszínen, valamint Kerekegyházán és Lajosmizsén is van kormányablak, érdemes a legközelebbi helyszínt választani. Emellett két kormányablakbusz is segíti a munkát azokon a településeken, amelyek nem rendelkeznek kormányablakkal vagy okmányirodával.

A hivatal munkatársai június elején 7-e és 10-e között kimennek a nagyobb kecskeméti cégekhez, mint a Mercedes-Benz, az SMP, a Petőfi Nyomda vagy a KÉSZ Kft, és biztosítják a lehetőséget, hogy a dolgozók a munkahelyükön meghosszabbíthassák okmányaik érvényességét.

Cseh Tamás elmondta, hogy lehetőség van időpontot foglalni a kormányablakokba, ráadásul lejárt okmány esetén ügyfél-regisztrációt sem kell elvégezni. Illetve egy kormányablak nevű mobilapplikáció is segíti az ügyfeleket. Az alkalmazásban egy ügytípust kiválasztva láthatóvá válik, hogy abban a pillanatban hol, mennyit kellene várakozni. További újdonság, hogy a jogosítványt a kormányablak ügyintézési felületén online, személyes megjelenés nélkül is meghosszabbíthatjuk. Ehhez csak ügyfélkapuval és egy három évnél nem régebbi rendszerben lévő arcképpel kell rendelkezni.