Szövetségi sérelmek az óriáskerék árnyékában

Balkanyar 2021. december 3. 13:50 2021. dec. 3. 13:50

Kecskemét egyik ünnepi látványossága a főtéren felállított óriáskerék az idén. Amit sokan megcsodálnak, kipróbálnak a városközponti adventi vásár meglátogatása során. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselőit viszont viszont felháborítja. Nem az óriáskerék, hanem az eljárás, ahogy ez az új attrakció engedélyt kapott a várostól.

Király József, a városi közgyűlés frakcióvezetője a Balkanyar érdeklődésére elmondta, hogy ellenzéki képviselőtársaival nem véletlenül tartottak sajtótájékoztatót ebben az ügyben a minap. És felolvasott egy levelet, amit a helyi önkormányzattól kapott egy kecskeméti vállalkozó a közelmúltban, aki, különféle gyermekjátékok mellett, egy ugyanilyen óriáskereket szeretett volna itt felállítani, de a hívatal elutasította kérelmét, a főtéren folyó felújítási munkákra, az állványzatok miatt beszűkült térre – illetve a gyalogos és kerékpáros forgalomra - hívatkozva. Király Jószef szerint azért érthetetlen az elutasítás indoklása, mert a kérvény beadása óta eltelt egy hónapban itt nem sok minden változott. Most mégis állhat a főtéren egy óriáskerék, csak nem a helyi, kecskeméti vállalkozó attrakciója, hanem egy külföldi cég által működtetett monstrum.

Szőkéné Kopping Rita önkormányzati képviselő (országgyűlési képviselőjelölt) sem érti, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, most miért nem kérte ki a városvezetés az illetékes bizottságok véleményét, mielőtt a külföldi üzemeltetőnek kiadták az engedélyt. Mint azt a sajtótájékoztatón elmondta, úgy tudják, hogy azért maradtak ki a döntésből a képviselőkből is álló testületek, mert kevés volt erre az idő. Szőkéné szerint azonban, volt már máskor is példa rá, hogy gyorsan össze lehetett hívni rendkívüli üléseket, és most még csak a pandémia sem gátolta volna ezt. És ebben az esetben, nem csak az ellenzéki, hanem a kormánypárti helyi politikusok feje felett is döntöttek, vagyis egyszerűen semmibe vették őket is. A képviselő szerint, azért lenne fontos, hogy a szolgálati utat betartsák minden esetben, mert akkor a választók felé el tudják magyarázni a képviselők, hogy mi miért történik.

A szövetség városi képviselői arra kérték a polgármestert, hogy fogadja el a már máskor is felajánlott ellenzéki segítséget, és ilyen esetekben legyen közös a döntés és a felelősség.

Király József elmondta, hogy nem tudják, milyen érdekeltség, érdekeltségek malmára hajtja a vizet ez a külföldről hozott óriáskerék, de normális helyzetben, amikor van egy kecskeméti és egy távolabbról – ráadásul külhonból – érkező kérelem ugyanarra a szolgáltatásra, az illetékeseknek a helyi vállalkozást kellene támogatniuk.