Szüret Bács-Kiskunban

Balkanyar 2021. szeptember 19. 14:35 2021. szept. 19. 14:35

Az elmúlt napokban felpörög a szüret Bács-Kiskun megyében. Az Irsai Olivér már a hordókban, kóstolható az új ital. A cserszegi fűszeres is a pincékben, de a borkészítés első, kezdeti fázisában érlelődik. A bianca szüretje is elkezdődött. - A termelői várakozások nem voltak elrugaszkodottak, a költségnövekedés miatt legalább 20 forintos áremelkedés indokolt – nyilatkozta a baon.hu-nak Gubán Gyula, az Akasztói Hegyközség elnöke, a megyei agrárkamara alelnöke.

A szőlő minősége megfelelő, de a hozam az aszály miatt kevesebb lesz. Így a termelők veszteségesek lehetnek. A napokban látogatott az agrárminiszter Kalocsára, ott elhangzott, hogy bármiféle szabadföldi termesztés elképzelhetetlen öntözés nélkül – mondta az elnök. Akasztónak szerencséje van, mivel csatornák érintik a térséget, így itt a vízkinyerés lehetséges.

Gubán Gyula hangsúlyozta, hogy a szüret végén lesznek adatok az aszálykárra, de biztos, hogy minden fajtát érint. A pincészetekben kevesebb bor van, mint tavaly, a mögöttünk hagyott borpiaci évben 1,2 millió hektót exportáltunk. Ez nagy tétel, mivel a korábbi években kevesebb volt az éves exportja az országnak. Azaz bőven van hely a hordókban.

Az Irsai felvásárlási ára a pálinkásoknak köszönhetően 150, a cserszegi 95 forint kilónkénti áron cserélt gazdát. A bianca viszont 75 forintos áron kelt el a múlt héten az egyik termelőnél. Ez utóbbi borzasztóan kevés annak tükrében, hogy az illető gazdánál a korábbi 200–250 mázsás mennyiség helyett most csak 110 mázsát hozott a növény. Akasztó környékén az új telepítések következtében megfelelő a szőlők kora. A jelenlegi 700 hektár esetében megáll a telepítési mennyiség. Ami problémát jelent, mert a szántóföldi növények ára rendkívül magas, nem kizárt, hogy akik ma például szabadföldi zöldséget termesztenek, elcsábulhatnak a gabona irányában. Ha azonban a gabona ára hosszú ideig magas, akkor az más növénykultúra jövőjét is megkérdőjelezheti – fogalmazott a hegyközségi elnök.