Tandemtúra autista fiataloknak

Balkanyar 2021. június 20. 08:30 2021. jún. 20. 08:30

Izgalmas napjuk volt azoknak az autizmussal élő fiataloknak és családtagjaiknak, gyámjaiknak, akik részt vettek a nekik szervezett tandemtúrán az elmúlt napokban. Egy pályázatnak köszönhetően öt tandemkerékpárt kapott a kecskeméti Autista Gyermekekért Egyesület. Ezekkel a járgányokkal tettek meg 12 kilométert a bátor vállalkozók. A túra a kecskeméti Vadaskertből indult.

Heteken keresztül próbálgatták az új bringákat az autizmussal élő fiatalok hozzátartozójukkal, mielőtt az első öt pár nekivágott a távnak. A mostani, négy alkalomból álló programsorozat különösen az önállóan kerékpározni nem tudó vagy egyedül közlekedni nem képes autisták számára kínál lehetőséget az általuk eddig nem elérhető mozgásformák élményszerű gyakorlására.

– A fő célunk az, hogy minél jobban be tudjuk illeszteni a gyermekeinket a társadalomba. Érintett szülők vagyunk. Ez egy közösségi rendezvény, ahol egymás között vannak a gyerekek, ők sok esetben elég nehezen viselik egymás közelségét, minél jobban ki akarjuk vinni őket az emberek közé – nyilatkozta Csilla Lajos, az Autista Gyermekekért Egyesület vezetőségi tagja a hirös.hu-nak.

A minap 12 kilométert tettek meg a résztvevők a kecskeméti Vadaskertből indulva. A túra a Csukás-éri főcsatorna mellett elhaladva egészen Városföldig tartott, majd vissza. A bicikliket az autisták szülei, gyámjai vezették, a másodpilóták pedig a születési rendellenességgel élő szerettük volt.

– Manapság elhanyagoltuk ezt a sportot, de szerintem tök jó a kerékpározás, mert irtó egészséges, kondiban tart, és még a meleg miatt sem kell aggódni, ha esetleg nyáron végzed ezt a tevékenységet – mondta az egyik résztvevő, Kiss Péter.

„Nyeregbe!” – Ifj. Perényi József, vagyis Joci adta meg az vezényszót. A bátor biciklis nem csupán kalappal védekezett a mai forróság ellen, hanem még kesztyűje is volt. Joci szerint a tandemezés nehezebb, mint a sima kétkerekű biciklizés.

– Nehezebb, mert szinkronban kell mozogni, ha apu nem tekeri, akkor nekem sem kell tekerni – mondta Joci.

A következő tandemtúra két hét múlva lesz. Az elnyert, 15 millió forint értékű pályázatnak köszönhetően, az öt tandembicikli mellett a Juhar utcai intézményben egy informatikai szobát és egy tankonyhát, valamint a Csodabogár Nappali Intézmény felnőtt ellátóban szintén egy tankonyhát sikerül kialakítani.