Telt ház és tapsvihar

Balkanyar 2021. június 24. 14:56 2021. jún. 24. 14:56

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház telt ház előtt tartotta újabb premierjét a napokban: Woody Allen örökké aktuális dilemmákat feszegető Férjek és feleségek című filmjéből készült színpadi adaptációt láthatta - Szente Vajk rendezésében – az érdeklődő közönség.

A siker fergeteges volt a kecskeméti bemutató előadáson, s nem véletlenül. Hiszen mi is szólíthatná meg jobban a közönséget, mint egy darab, amely a házassággal, szerelemmel, s annak minden velejárójával foglalkozik? - Woody Allen 1992-ben napvilágot látott története egyszerre elgondolkodtató és nevettető, tanulságokat és elrettentő példákat kínáló történet középpontjában a mindenkori romantikus kapcsolatok újrarendeződése áll.

Szente Vajk ráadásul rendkívül egyedi látványvilágot álmodott meg az előadáshoz. Ebben Kovács Yvette Alida jelmeztervező és Rákay Tamás díszlettervező voltak segítségére.

A karakterekhez a személyiségüknek megfelelő színeket társítottak. Mivel a szereplők a darab folyamán gyakran váltogatják partnereiket, ilyenkor kiegészítőket is cserélnek a jelmezükön: felveszik az éppen aktuális társuk színét egy-egy ruhadarab erejéig, ezzel segítve, hogy a színek bizonyos érzéseket, asszociációkat indítsanak el a nézőkben.

A New York utcáit idéző díszletben meghatározó szerepe van egy írógépnek, hiszen Gabe író, aki irodalmat tanít az egyetemen, és a történet bontakozása közben egy regényen munkálkodik, míg Michael újságíróként dolgozik, tehát az írógép mindkét karakterhez kapcsolódik. Mivel a Gabe-et alakító Szemenyei János és a Michaelt megformáló Ferencz Bálint egyaránt kiválóan zongorázik, Szente Vajk rendező vitt egy csavart a fő kellék megalkotásába: az írógépbe egy zongorát rejtettek, amely sokszor megszólal az előadás alatt.

A darab zenei világát főként a 20. század első felében született amerikai slágerek határozzák meg: többek közt George Gershwin és Irving Berlin szerzeményei hallhatók, amelyek például Frank Sinatra és Ella Fitzgerald előadásában váltak ismertté. A produkció zenei vezetője Károly Kati.

A Férjek és feleségek júniusban, júliusban és augusztusban megtekinthető a Kelemen László Kamaraszínházban. Az előadás a nagyszínházi bérlethez választható kisszínházi előadásként, illetve jeggyel is látogatható.