Tudás és megbízhatóság

Balkanyar 2021. szeptember 18. 15:18 2021. szept. 18. 15:18

Valószínűleg kevés, közélet iránt érdeklődő honpolgár él Kecskeméten és környékén, aki még nem találkozott Király József nevével, hiszen évtizedek óta elkötelezetten végzi munkáját az itt élők boldogulása érdekében. A most kezdődő előválasztáson Kecskemét 2. sz. választókerületében (ide tartozik Tiszakécske, Ballószög, Helvécia, Szentkirály és Városföld is) indul képviselőjelöltként.

Mit lehet tudni róla? - Építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, Podmaniczky-díjas városvédő, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozatának kitüntetettje, építőipari vállalkozó, önkormányzati képviselő, baloldali politikus és városszépítő egy személyben. Elkötelezett híve a hagyományok megőrzésének és a régi épületek, városrészek megmentésének, felújításának. Támogatója a helyi kortárs művészeknek, miközben több társadalmi és civil szervezetben tevékenykedik, így például a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke, sőt hétdanos Nanbudo mester. A szegények gondozását felvállaló Karol Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét több száz alkalommal látta vendégül, ezen felül se szeri, se száma jótékony közreműködésének e szociális intézményben és máshol is..

- Előválasztási szórólapján jelmondata: Tudás, tapasztalat, megbízhatóság. Miért?

- Mert mára az emberek nagy részének már nincs bizalma a politikusok iránt. Ebben nincs semmi meglepő, ugyanis Magyarországon az utóbbi években számos felháborító esetnek lehettünk tanúi. Az országgyűlésben sorra azt tapasztalhatjuk, hogy „133 bátor ember” egyként és valódi kérdések nélkül támogat és szavaz meg minden egyes újabb, agyament fideszes ötletet. Az ellenzék javaslatait, módosításait szinte egytől egyig lesöprik az asztalról. A választókörzetek megválasztott képviselőiről, a megválasztásukat követően szinte alig hallani. Mindez erősen csökkenti a választók politikusokba fektetett bizalmát. A jelenlegi rendszerben sok esetben a szimpátia és az - utólag számon nem kérhető - választási ígéretek alapján döntenek a választók. A politikai marketing a lehető legkívánatosabb portékát képes előállítani bármilyen alapanyagból. Színes szagos szórólapok, óriási kampányköltések, stb...

- Vagyis mára elveszett a bizalom a politikával szemben?

- Jómagam 2010 óta vagyok önkormányzati képviselő Kecskeméten. Az elmúlt 11 évben tettem a dolgom a választóim és a város érdekeit képviselve. Számtalan javaslatot és interpellációt nyújtottam be, még több kérdést intéztem a város vezetőihez és képviselőtársaimhoz. Fogadóóráimon és telefonon keresztül is elérhető vagyok polgártársaim számára bármikor. Mert szerintem ez jelenti a gondjaikra való odafigyelést, a megbízhatóságot. Én élni akarok választóim bizalmával és nem visszaélni vele.

- Tudás, tapasztalat – ezek a fogalmak miért kerültek a szórólapjára?

- Említettem az önkormányzati képviselőként megélt több, mint egy évtizedet. De csaknem ennyi ideje vezetem az MSZP Bács-Kiskun megyei szervezetét is. 30 éve vagyok az édesapámmal alapított építőipari vállalkozás ügyvezetője, tehát városunk és a térség megoldásra váró problémáit, kiaknázatlan lehetőségeit az elmúlt években bőségesen volt időm megismerni. Cégvezetőként én is találkozom a vállalkozások szokásos nehézségeivel. Ötgyermekes édesapaként a családokra nehezedő terheket, nehézségeket is megtapasztaltam. Közben tősgyökeres kecskemétiként mindig is indíttatást éreztem, hogy szülővárosomnak ne csupán lakója legyek, hanem aktív cselekvője, segítője is. Úgy gondolom, hogy Kecskemétnek, a környező településeknek és az egész országnak változásra van szüksége, hogy embertársaink élete nyugodt mederbe terelődjön! Remélem, hogy polgártársaim támogatásával, ennek a jövőben országgyűlési képviselőként, a Parlamentben is hangot tudok adni.

- A tapasztalat és a megújulás nem zárják ki egymást?

- Dehogy! Szerintem kéz a kézben járnak! A politikában fontos a folytonosság, nem lehet mindig a nulláról kezdeni egy rendszer felépítését. Az új rendszerváltást is úgy képzelem el, hogy megtartjuk ami jó és működik, és kivesszük azokat az elemeket, amelyek csak egy bizonyos réteg számára előnyösek. Térségünknek erős, stabil és konstruktív képviseletre van szüksége az országos döntéshozatalban. Számomra a képviselői munka nem merül ki abban, hogy robot módjára megnyomom a szavazógombot. A választók számára könnyen elérhető képviselőként kívánok a továbbiakban is tenni azokért, akik hisznek, bíznak bennem.

- A Kecskemét környéki települések fejlesztési lehetőségeit hogyan látja?

- Szerintem ezek egy olyan egységet alkotnak, amit a fejlesztési lehetőségek szempontjából nem szabad figyelmen kívül hagyni. Szoros együttműködés szükséges minden környező településsel, ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy az önkormányzatiságot megfelelő módon, megfelelő hatáskörökkel állítsuk vissza. Fontos, hogy térségünkben újra felvirágoztassuk a mezőgazdaságot, munkahelyeket ne csak Kecskeméten, hanem a környező településeken is létrehozzunk, az infrastruktúra fejlesztése mellett, az egészségügyi alapellátás mindenki számára helyben elérhetővé tegyük, a tömegközlekedés megfelelő feltételeit megteremtsük. Szóval, van itt tennivaló tengernyi...