Új fejlesztő központ Kalocsán

Balkanyar 2021. június 22. 07:28 2021. jún. 22. 07:28

A napokban adták át Kalicsán a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózat Korai Fejlesztő Központját. Az állami gondoskodásban élő gyermekek részére kialakított intézmény épülete frekventált helyen, a belvárosban található. Az ünnepség hangulatát a nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek műsora tette ünnepélyesebbé.

Családias, bensőséges hangulat fogadta a vendégeket az átadó ünnepségen, amelyen az intézmény ötletének megszületéséről, annak megvalósításáról Szigeti Károlyné, a szolgálat munkatársa tájékoztatta a megjelenteket. Mint elhangzott, öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy Kalocsán létrehozzanak egy korai fejlesztéssel foglalkozó központot, így elmondható: hosszú út vezetett a megvalósításáig.

- A fejlesztőközpont létrehozását elsősorban az indokolta, hogy a nevelőszülői hálózathoz kerülő gyermekek többségének szüksége van rendszeres és folyamatos fejlesztésre, azonban ezt a társszervezetek nem bírják kapacitással. Ennek fényében örömmel számolhatok be arról, hogy maradéktalanul sikerült véghezvinnünk mindazt, amit célként kitűztünk – mondta Karsa Andrea.

A Pünkösdi Gyermekjóléti Szolgálat főigazgatója hozzátette:

- Ezekben a fejlesztőközpontokban gyógypedagógus kollégák foglalkoznak nemcsak a gyerekekkel, hanem a nevelőszülőkkel is. Azokat az apró, pici mozdulatokat, torna- és masszázsgyakorlatokat, amiket otthon is el tudnak végezni megtanulják, ráadásként eszközöket is biztosítunk mindehhez. Ezáltal megvalósulhat, hogy napi szinten, minél korábbi időpontban a gyerekeink fejlesztése megtörténik.

Az eseményen Simon Zoltán, Kalocsa alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a városban egy új intézmény nyitja meg kapuját. Mint elhangzott, ezt a jóérzést csak fokozza, hogy az új intézmény a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek érdekeit szolgálja.

- Mindannyian tudjuk, hogy egy ember életében lehetnek nehéz pillanatok, lehetnek olyan események, amelyek negatívan befolyásolják a sorsunk alakulását. Különösen tragikus, egyúttal fontos, ha ez egy gyermekkel kapcsolatban történik. Ilyen esetekben mindenkinek kötelessége összefogni: az államnak, az egyházaknak, a városoknak, az embereknek, mindenkinek annak érdekében, hogy a gyerekek életét jobbá és sikeresebbé tudjuk tenni. Kalocsa Város Önkormányzata nevében ezúttal is szeretném megköszönni a Magyar Pünkösdi Egyháznak azt a karitatív és közösségépítő tevékenységét, amit a városban és országosan tapasztalunk – mondta az alpolgármester.

Az ünnepélyes szalagátvágás előtt Bálint Miklós, a kalocsai gyülekezet lelkipásztora mondott imát, majd áldását adta az épületre és a benne folyó tevékenységre.