Vagonnyi pénzt dobtak ki az ablakon

Balkanyar 2021. augusztus 4. 18:13 2021. aug. 4. 18:13

A fenti kijelentést egy idős néni tette az egyik kecskeméti áruházban, a pénztárnál, a mögötte araszoló ismerősét tájékoztatva a napi hírekről. Hazaérve rákerestem a 444.hu-ra és ezt olvashattam:

A Miniszterelnökség az alábbi közleményt adta ki:

„Magyarország nem fogadja el Norvégia diktátumát, a két ország közötti megállapodás szerint konszenzussal kell kijelölni a Norvég Alap forrásait elosztó szervezetet.

Hét pályázóból Magyarország a Soros György által támogatott Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott a Soros-szervezethez és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt. Norvégia ezzel megsérti az EGT tagságból származó kötelezettségeit, ezért a kormány jogi lépéseket fog tenni. A kormány az ezzel kapcsolatos feladatokról nyilvános határozatot fogadott el. Magyarország rögzíti, hogy Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak.”

2020 decemberében született megállapodás arról, hogy a Norvég Alap pénzeit egy kormánytól független szervezetnek kell kiosztania Magyarországon és hét hónap van rá, hogy megtalálják, melyik legyen ez a szervezet. Aztán elérkezett ez a határidő, mégsem született döntés. A norvég külügyminiszter akkor arról írt, hogy a donorországok mind a 15 érintett tagországban elvárják, hogy a civil támogatások lebonyolítója a kormánytól és az államtól független legyen. Ezt az elvárást Magyarország elfogadta, mégsem fogadta el a legjobbnak ítélt pályázatot. Ezeket a pályamunkákat a brüsszeli iroda értékeli, és a többi ország mind el is fogadta ezt az értékelést, csak mi nem.

A Népszava mai cikke szerint a norvég külügy válasza alapján az összesen 77 milliárd forintos támogatás végérvényesen elveszett. De a norvég kormány a múlt héten jelezte, hogy keresik a megoldást arra, hogy valamilyen formában mégis támogassák a magyar civil szervezeteket, mert szerintük nagy szükségük van a magyaroknak erre a pénzre.

Karácsony Gergely azt ígérte, főpolgármesterként mindent megtesz azért, hogy „az elveszett összeg legalább egy részét megmentsük Magyarország számára”. „Kollégáim intenzív tárgyalást folytatnak a norvég partnerekkel arról, hogy a támogatást közvetlenül az önkormányzatok és a civil szervezetek kaphassák” – írta.

A kormány sok éve terjeszt valótlanságokat a Norvég Alapról.

Ellenzékinek gondolt közéleti szereplőket, üzletembereket és újságírókat figyeltettek meg titkosszolgálati eszközökkel Magyarországon. A sajtó alapfeladata, hogy ellenőrizze azokat, akiknek hatalma van mások felett, különös tekintettel a közhatalommal felruházott politikusokra és kormányzati szereplőkre.

Mindenki hihet amit akar, magyarázkodhat össze-vissza, én a kecskeméti áruház pénztárja előtt látott-hallott nénikének hiszek. Mert így pazarolni – egy ilyen szegény országban, mint a miénk – több, mint bűn!