Amerre Szijjártó jár, új világ serken a léptei nyomán

Föld S. Péter 2021. szeptember 14. 20:18 2021. szept. 14. 20:18

Hivatalos adat egyelőre nem áll rendelkezésünkre, de minden bizonnyal Szijjártó Péter a világ, sőt a Világegyetem legtöbbet repülő minisztere. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kérte ki az erre vonatkozó adatokat a Külügyminisztériumtól, s a számokból kiderült, hogy hazánk külügyminisztere 2018 májusa óta hozzávetőlegesen 384 napot repült a Magyar Honvédség Falcon és Airbus típúsú gépeivel. Mindez nem csupán elismerésre méltó teljesítmény, olyan rekord, amelyet feltehetőleg sokáig nem fognak megdönteni, de emellett még 171 millió forintjába is került a Külügyminisztériumnak. 

Szijjártó jellemzően a szívének kedves Türk Tanács országaiba repült, nyilván nem csak érzelmi okokból, hanem mert itt volt a legtöbb intéznivaló. Az elmúlt három évben 21 alkalommal utazott Törökországba, Kazahsztánba, Azerbajdzsánba, Kirgizisztánba és Üzbegisztánba, 16-szor járt Amerikában, hatszor Kínában, tizenháromszor Oroszországban.

Most újabb rekordra készül a repülő külügyminiszter, legalábbis, erről írt a Facebookon. „Mától négy nap, négy ország. Most irány Helsinki, ahol a V4-es külügyminiszterek az északi és balti kollégákkal találkozunk. (sic!) Onnan este átrepülünk Celjébe, ahol holnap együttes ülést tartunk a szlovén kormánnyal, majd következik egy gyors üzbegisztáni látogatás, mert összehívták a Türk Tanács miniszteri értekezletét. Pénteken pedig, a moldáv főváros, Kisinyov zárja a sort, de előtte még újraindíjuk a gazdaságot két nyugat-magyarországi nagyvárosba is.”

Most tényleg ne akadjunk fenn a hányaveti megfogalmazáson - ha mi ilyen sok időt töltenénk a levegőben, és folyton repülés közben kellene fogalmaznunk, vélhetőlen még ennyiere sem futná a nyelvtani tálentumunkból. Vegyük észre inkább a sorok között alig rejtve megbúvó teljesítményt, vagyis azt, hogy Szijjártó még mielőtt úgy istenigazából nekiveselkedne a külhoni  kiruccanásoknak, két magyarországi nagyvárosban is újraindítja a gazdaságot.

Hogy melyik ez a két szerencsés nyugat-magyarországi település, azt Szijjártó szerénységből nem árulta el, legyen ez az ő édes titka. De nem is ez a lényeg, hamarosan úgyis látni fogjuk, melyik két nagyvárosunk lő ki rakétasebességel a többi közül.

Egyébként pedig, mi vagyunk a hibásak, amiért eddig abban a hitben éltünk, hogy egy gazdaságot újraindítani bonyolult, időigényes folyamat. Szijjártó  most megmutatta, hogy nincs ebben semmi boszorkányság, titok meg még annyi sem. Ami másnak évekig tartó fáradságos feladat, neki két Türk Tanács ülése közötti ujjgyakorlat.

Több Szijjártó kellene nekünk, magyaroknak, még több repült óra és nap a milliárdokért vásárolt luxusgépeken! Fanyalgás helyett próbáljuk meg mi is átélni a csodát, ellesni a titkát, hogyan csinálja, hogy amerre csak jár, új világ serken a léptei nyomán.