Az uniós elnökségnek nem lehet politikai befolyása Orbán jövőjére

Balkanyar 2024. április 30. 08:00 2024. ápr. 30. 08:00

Balázs Péter szerint hiú ábránd, ha Orbán azt hiszi, az európai parlamenti választás után más irányt vesz az unió. Hiába adta ki a jelszót „-Brüsszel elfoglalására”, az áttöréshez az kellene, hogy szélsőjobb többség alakuljon ki, de a mandátumbecslések ezt nem támasztják alá. A volt külügyminiszter a KlikkTV Mélyvíz című műsorában elemezte a helyzetet.

Az előzetes mérések szerint a jobbszélen talán a korábbinál több mandátumra számíthatnak, de a mérsékelt polgári centrumnak óriási többsége van az EP-ben. A Néppártból, a szocialistákból, liberálisokból és a zöldekből álló formáció mellett csekély súlyt képviselne a két szélsőjobb és a szélsőbal párt. Orbán már a Néppártot is baloldalinak minősítette, miközben ő két évtizeden át ott politizált, akkor nem hallottunk ilyeneket tőle. Azóta lett baloldali, amióta a miniszterelnök elment a szélsőjobbra – mondta Balázs Péter. 

A Fidesz egészen egyszerű, tagadásokból álló jelszóval készül az EP-választásra, a pártnak nincs a jövő Európáját megjelenítő, konstruktív programja. Háború, migráció, gender – ezt a három fenyegető szörnyűséget ismétli, hozzátéve, hogy csak egyetlen hős van, aki ezektől megvédi népét. Orbán kulcsszavakkal operál, például Brüsszel, a világösszeesküvés centruma, ahol ellenünk szövetkeznek, Magyarország rontására törnek. Új fordulat a retorikájában a „foglaljuk el Brüsszelt”, ami a szélsőjobb remélt győzelmét hirdeti, jóllehet erre egyre kevesebb az esélye. 

Az uniós elnökség nem nyithat utat Orbánnak, az elnökségi szerepnek nem lehet politikai befolyása a jövőjére. Az elnök a szakminiszteri tanácsot vezeti fél éven át, koordinációs vezetési feladatokat lát el, vitákat vezet, napirendet állít össze, és mindezt nem egyedül, hanem a többi tagállam képviselőjével és a Tanács főtitkárságával közösen.

Egyre többször téma, hogy megrendült az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó és eddig biztos befutónak tartott Ursula von der Leyen pozíciója. Balázs Péter szerint von der Leyen az elmúlt öt évben elég jól manőverezett, mint az Európai Bizottság elnöke, az ő dolga, hogy végrehajtsa a tagállamok és az Európai Parlament akaratát és előkészítsen, előterjesszen programokat. Mindig ügyelt arra, hogy minden vezető politikai erőhöz legyen üzenete, a háborút is jól menedzselte, az általános kép róla pozitív. Nincs konkurense, nincs igazi, komoly kihívója, a tagállami kormányoknak kell elfogadniuk, ami a parlamentet illeti, a legnagyobb pártcsaládból, tehát a Néppártból kell találniuk elnököt az EB élére. Ha ő marad, Orbánnak hiú ábránd, hogy más irányt vegyen az unió – vélte a volt külügyminiszter.

Orbán teljes mellszélességgel áll ki Trump mellett és hiszi, hogy ha a volt elnök visszatér a Fehér Házba, Ukrajnában azonnal béke lesz. Nem tudhatjuk, mi lesz november 6-án, mindkét jelöltnek van esélye. Ha Trump visszatér, az mindenképp nagy tehertétel lesz a nemzetközi kapcsolatokban, hiszen ő nem épít, hanem bomlaszt. Nem értékeli és nem is nagyon érti a multilaterális világot és az azzal járó alkukat. Az tény, hogy Oroszország háborújával véget ért a II. világháború utáni világrend, mert az oroszok előhúzták a régi erőpolitikát és területszerzési igénnyel megtámadtak egy békés államot. Az Egyesült Államoknak itt fontos szerepe lesz az alkufolyamatokban, amelyekben Kína, Oroszország, Irán és az Európai Unió fogja kialkudni az új világrendet – mutatott rá Balázs Péter.