Balog Zoltán egyházkerülete ingyen kapott meg az államtól egy 1,4 milliárd forintos ingatlant

Balkanyar 2024. április 23. 10:30 2024. ápr. 23. 10:30

Január végén teljesen ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant – értesült az rtl.hu.

Budapest belvárosában, az Alkotmány utca 25. szám alatt található az az 1,4 milliárd forint értékű ingatlan, amelyet az állam teljesen ingyen adott át a Balog Zoltán püspök vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek – értesült az rtl.hu.

A földhivatali papírok szerint tulajdonát idővel el is adhatja az egyház, a magyar állam ugyanis csak 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat.  

Az 569 négyzetméteres ingatlant idén januárban kapta meg az egyházkerület, a hivatalos indoklás szerint a szolgálat hivatali feladatainak ellátása érdekében. A tervek szerint egy konferenciaközpontot is kialakítanak az épületben.

Az Alkotmány utca 25. alatti irodaház már 1950 óta a magyar állam tulajdonában volt, a rendszerváltás után a BM adatfeldolgozó használta, majd egyebek mellett a Központi Gazdasági Főigazgatóság és a Nemzeti Közigazgatási Központ működött benne. 2013 és 2017 között az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő használhatta, ami azért figyelemreméltó, mert ez a szervezet annak az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatait kezelte, amelynek élén 2012 és 2018 között Balog Zoltán állt.

Az ingatlan 2017-ben ismét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került, majd 2024 januárjában ingyen átadták a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek.

Az elmúlt években már használták a reformátusok az irodaházat, de csak bérlőként, erre utal legalábbis a parokia.hu-n megjelent 2021-es tudósítás, amely szerint „a püspöki székház elegendő hely hiányában átmenetileg az Alkotmány utca 25. szám alatti bérleményben kapott helyet”.

A Magyarországi Református Egyház az rtl.hu megkeresésére nem reagált.