Egy herceg vezette terrorista csoport akarta megdönteni a német államot

Balkanyar 2024. május 2. 14:35 2024. máj. 2. 14:35

Sokat hallani a német szélsőjobb Alternatíva Németországért (AfD) nevű pártjáról, amely – nyílt nácikkal is soraiban – immár minden ötödik polgár szavazatára számíthat. Azután pedig az új Európai Parlamentben akár egy táborba kerülhet a Fidesszel. És mit szóljunk ahhoz, hogy ezen a héten egy csoport német terrorista került bíróság elé? Az összeesküvők „Reichsbürgernek”, azaz az 1945-ig létezett Német Birodalom polgárainak vallják magukat és tagadják a Szövetségi Köztársaságot. Céljuk, hogy azt fegyveres erőszakkal megdöntsék, majd másik kormánnyal másik államot hozzanak létre.

Az összeesküvés vezetője Heinrich Reuss herceg, egy 700 éves türingiai arisztokrata család sarja – egyébként Frankfurtban élő ingatlan-vállalkozó. Beszédei nem hagynak kétséget afelől, hogy mit gondol és mit szeretne. Egyik zürichi előadásában közölte, hogy a fékek és ellensúlyok megosztása egy államban illúzió, Németország pedig nem szuverén ország. Az I. világháború után a Német Birodalomnak „nemzetközi pénzügyi érdekek” diktáltak, akárcsak a második világégés után. Hazája elvesztette szuverenitását, hiszen máig nem kötöttek vele békeszerződést és nincs legitim alkotmánya. „Németországot a szövetségesek üzleti vállalkozássá alakították át.” A herceg az ország problémáiért rendszerint a Rothschildokat, a szabadkőműveseket vagy az „amerikai pénzügyi hatalmakat” teszi felelőssé, szövegei tele vannak antiszemita szólamokkal. Családja szerint a herceg magatartása mögött személyes anyagi veszteségei is állnak. Türingia ismeretesen az NDK-hoz tartozott, és az egykoron Gera városát és vidékét uraló família ottani nagy kiterjedésű birtokait, ingatlanait akkor államosították, a herceg pedig évtizedek óta hiába pereskedik a demokratikus Németországgal kártalanításért. Ezekre a perekre már milliókat költött, pénze fogytán, és ez a csalódás és elkeseredés is állhat bizarr nézetei mögött, mondják családtagjai, akik már korábban kitagadták és nem tartanak vele kapcsolatot.

A rendőrség különleges egységei, valamint a Szövetségi Államügyészség és a Szövetségi Bűnügyi Hivatal emberei 2022 decemberében az NSZK történetében példátlan méretű razziát tartottak. Azon több mint háromezren vettek részt, de indítottak egyidejűleg ilyen akciókat a rendvédelmi szervek Ausztriában és Olaszországban is. Hat német szövetségi tartományban százharmincnál több lakást, irodát és raktárt vizsgáltak át – ezek között volt a Bundeswehr különleges egységeinek laktanyája is. Huszonöt embert vettek akkor őrizetbe a gyanúval, hogy szélsőjobboldali terrorista szervezethez tartoznak, illetve azt támogatják. 

Céljuk az volt, hogy betörnek a német szövetségi parlament, a Bundestag épületébe, ott képviselőket ejtenek túszul, abban a reményben, hogy e lépés után sok támogatójuk lesz az országban, különösen a fegyveres erők soraiban. Ezeknek a segítségével hoznák létre az új kormányt, amelynek élén Heinrich Reuss herceg állt volna. Az általa vezetett kabinet első lépésként felvette volna a kapcsolatot a II. világháború győzteseivel, elsősorban Oroszországgal. Hír szerint Reuss ezért nála jóval fiatalabb orosz élettársa, Natalia B. segítségével már keresett is kapcsolatot Moszkvával.

Mindez nem rossz tréfa. A másfél éves, széles körű nyomozás alapján a hatóságok rögzítették, hogy a gyanúsítottak egyfajta árnyékhadsereget alakítottak, „honvédelmi századaikat” – amint azokat elnevezték – szerte az országban fel akarták állítani. Szervezték azt is, hogyan tudnak fegyvereket, felszerelést szerezni és raktározni, A vádirat szerint az összeesküvőknek már jelentős fegyverkészletük volt: kereken 380 lőfegyvert, több száz egyéb harci eszközt és vagy 150 ezer lövedéket tároltak rejtekhelyeiken. Gyakorolták a lőfegyverek kezelését és gondoskodtak műholdas összeköttetést biztosító telefonokról is. Felderítette a nyomozás azt is, hogy a szervezet mindehhez szokatlanul sok pénz felett rendelkezett. Az Alkotmányvédelmi Hivatal mintegy 23 ezerre becsüli a Reichsbürgerek számát, amelynek ötöde erőszakra is képes. A mozgalom különösen Dél-Németországban, Baden-Württemberg tartományban erős.

A most indult, három városban zajló perben összesen 52 embert vádolnak terrorista cselekmények előkészítésével, ezek tervezését 2021 augusztusától kezdték meg. A gyanúsítottak között van a Bundeswehr több korábbi katonája és egy még aktív zászlós, aki a hadsereg különleges bevetési egységénél szolgált. Őrizetbe vettek egy felfüggesztett rendőrt is, és tartozik a csoporthoz többek között jogász, belgyógyász, pilóta, nemkülönben Rüdiger von P., a Bundeswehr nyugalmazott ejtőernyős tisztje. Több gyanúsítottra egyébként korábban a koronavírus-oltások elleni tüntetések aktivistáiként figyeltek fel a hatóságok.

Különösen érdekes személy az összeesküvés második számú vezetője. Birgit Malsack-Winkemann, aki őrizetbe vételéig berlini bírónő volt. Ő lett volna az igazságügyi miniszter az új átmeneti kormányban, amely tárgyalna a II. világháború győzteseivel a német állam rendjének átszervezéséről. A bírónő egyébként már korábban ismertté vált szélsőséges nézeteiről, és öt évig a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) képviselője volt a Bundestagban. Amikor onnan kimaradt, arra használta fel megmaradt belépési engedélyét, hogy ismételten bevigyen oda összeesküvőket. Azok ott felmérték a helyzetet, hogyan cselekedjenek a puccsnál, a tervezett túszejtésnél, hol juthatnak be az épületbe, hogyan vihetik ki túszaikat. 

A razziák után másfél évvel elkezdődött első perben a vádlottak vastag páncélüveg mögött ülnek, az üvegfal másik oldalán foglalnak helyet ügyvédeik, akikkel csak mikrofonnal tudnak érintkezni. A puccsra készülőket csaknem ugyanannyi őr veszi körül, mint ahányan vannak: a legmagasabb fokú biztonsági intézkedéseket rendelték el, hiszen terroristákról van szó, akiket hazaárulással is vádolnak – ez pedig az alaptörvény legsúlyosabb fokú megsértése, ennek következtében különösen szigorú ítéletek várhatók. Távolról sem kizárható, hogy a volt AfD-képviselő bírónő kapcsán újabb szálakra bukkannak, amelyek a különösen Kelet-Németországban, az egykori NDK területén szárnyaló párt embereit fűzik a „birodalmi polgárokhoz”. A kapcsolatok szálai egyébként a tengeren túlra is elvezethetnek. Az elszegényedett herceg és hívei is idézték a Donald Trumpot követők Qanon elnevezésű, zavaros összeesküvés elméletét. Annak hívei rohamozták meg 2021 januárjában az amerikai törvényhozás épületét – hasonló volt a Reichsbürgerek célja is. A bizarr történetben az elszomorító, mennyi embert sikerült toborozni a hagymázas tervhez. Ilyesmit készül hamarosan megvalósítani Donald Trump is.