Egy karikatúrából is lehet hecckampányt csinálni

Sebes György 2021. június 24. 12:22 2021. jún. 24. 12:22

A bíróság első fokon elutasította egy kereszténydemokrata országgyűlési képviselő keresetét, másodfokon viszont helyt adott neki. Vejkey Imre a Népszavát perelte be egy karikatúra miatt. A lap főszerkesztője a Hírklikknek azt mondta, az újabb bírósági ítélet precedenst teremtett, amit nem lehet szó nélkül hagyni.

A másodfokú bíróság ítéletével dermesztő hatást lehet elérni. A célja ugyanis nyilvánvalóan az, hogy akit lehet, azt visszatartson a véleménynyilvánítástól. Így reagált a leginkább érintett, Pápai Gábor karikatúrista arra, hogy másodfokon elmarasztalták a Népszavát a lapban megjelent rajza miatt. Bár az, hogy „leginkább érintett” így nem egészen pontos, hiszen egy kereszténydemokrata parlamenti képviselő, Vejkey Imre az újságot perelte és Pápai nem is vett részt a tárgyalásokon. Ahogy mondta, nem léphetett fel a saját védelmében.

Az viszont tagadhatatlan, hogy az ő művéről van szó. Arról, amely Jézus Krisztust ábrázolta a keresztfán, előtte pedig Müller Cecília országos tisztifőorvos áll a pulpituson és azt mondja: alapbetegsége függőséget okozott neki. A képviselő úgy érezte, a rajz és a szöveg Jézust gúnyolta, ezzel pedig – mint a keresztény vallási közösség tagjáét – megsértette az ő személyiségi jogait. Emiatt pedig bírósághoz fordult. Az ügy egy éve húzódott, és érdekes fordulatokat vett.

A Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a keresetet. Úgy ítélték meg, hogy a karikatúrista a járvánnyal kapcsolatos eseményekre reflektált, központi témája nem vallási, hanem közéleti vonatkozású volt, és nem akadályozott senkit a szabad vallásgyakorlásban sem. Szerintük Vejkey képviselőt nem érte olyan súlyos jogsértés, ami miatt korlátozni kellene például a sajtószabadságot. Ezzel szemben másodfokon elmarasztalták a lapot. Az indoklás szerint a karikatúra és szövege megsértette a felperes keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített, emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát. 

Vicces – foglalta össze egyetlen szóval a történteket Pápai Gábor. S hozzátette, ő ugyan nem jogász, de azt azért a jogfejlődés érdekes állomásának tekinti, hogy bárki pert indíthat egy közösség tagjaként. Azt pedig egyenesen megdöbbentőnek tartja, hogy ezzel korlátozzák a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát, amire azért korábban nem volt példa. Bár a HVG újságírója, Tóta W. Árpád ügyében született ítélet már lépés volt ebben az irányban, hiszen ott a Kúria azt mondta ki, hogy a szerző ironikus minősítéseivel megsértette a magyar nemzethez tartozók méltóságát. 

Saját további munkáját nem akadályozza a mostani másodfokú ítélet – válaszolta kérdésünkre a karikatúrista. Sem a témaválasztáskor, sem pedig a rajzok elkészítésénél nem érez nyomást a bírósági ügy miatt. Sőt – tette hozzá – minden hatás alakítja az embert, s ez a mostani ügy csak erősíti, hogy ezek szerint jó úton jár. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy az ilyen bírósági ítéletek általában nagyobb visszhangot váltanak ki külföldön, mint Magyarországon. Pápait már a bírósági per elindításakor megkeresték nemzetközi emberi jogi szervezetek, amelyek minden alkalommal jelzik, ha a sajtószabadság, vagy éppen az emberi méltóság megsértését tapasztalják. 

A Népszavának kötelessége a másodfokú ítélet közlése és ezt természetesen meg is teszi – mondta Friss Róbert főszerkesztő. A jövő héten pedig nyilvánosságra hozzák majd a kiadóval egyeztetett állásfoglalásukat is. Erről egyelőre semmit sem akart elárulni, de mint újságírónak és főszerkesztőnek nyilvánvalóan van véleménye. Friss Róbert úgy látja, a bírósági ítélet precedenst teremtett, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Egy olyan karikatúrából csinált ügyet a kereszténydemokrata képviselő, amely nem is arról szólt, mint amit ő feltételezett. Megjegyezte, hogy Pápai Gábor rajzának közlése előtt beszéltek róla a szerkesztőségben és ott senkinek – a hithű keresztényeknek - sem sértette az érzékenységét. A karikatúrából már korábban hecckampányt csináltak, ami ugyan nem szokatlan a jelenlegi rendszerben, de ettől még nem kell némán eltűrni – mondta a főszerkesztő. 

Az ügynek feltehetően még nincs vége. Várható, hogy a Népszava kiadója fellebbez, de ettől függetlenül is tanulságos a történet. Egyúttal pedig arra is figyelmeztet, hogy a jelenlegi hatalom minden eszközt igyekszik felhasználni továbbélése érdekében.