Felcsuti Péter: a kormány tudatosan trükközik a gazdaság számaival

Balkanyar 2024. május 7. 07:30 2024. máj. 7. 07:30

Magyarország különösen rosszul használta fel az elmúlt 20 évben kapott uniós forrásokat. Ennek is betudható, hogy míg a belépés idején a közép-kelet-európai országok egyik éllovasa voltunk a gazdasági fejlődésben, mára a nemzeti jövedelem Bulgária szintjére csökkent és a fogyasztásban már Románia is megelőzött. Erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában, Németh Péter kérdéseire válaszolva, Felcsuti Péter. A közgazdász, a Bankszövetség volt elnöke elmondta: Orbán Viktor és nemzetgazdasági minisztere, Nagy Márton tudatosan manipulálnak a számokkal, amikor arról beszélnek, hogy a GDP, a nemzeti jövedelem a vártnál jobban, 1.8 százalékkal nőtt.

Felcsuti emlékeztetett, hogy a kormány korábban még 4 százalékos emelkedést jövendölt (egyébként az is az eleve alacsony alaphoz viszonyítva), de a GDP nem alkalmas a fejlődés tükrözésére, hiszen az tartalmazza a külföldi vállalatok sok milliárdos nyereségét is, amit kivisznek az országból.  Széles körben elfogadott, hogy a valódi mutató a GNI, a bruttó nemzeti jövedelem – ami viszont hazánkban csökken.

A sok milliárdos uniós támogatásokat más országokban is használják fel rosszul. Példaként Hollandiát említette, ahol olyan repülőteret építettek (ez volt az ő lombkorona-sétányuk), ahova soha egyetlen gép sem szállt le. Magyarországon azonban különlegesen negatív a mérleg. Ezt mutatja a társadalom rossz állapota, az, hogy milyen helyzetben van az egészségügy, a közoktatás – ellentétben a velünk együtt belépett országok teljesítményével.

A közgazdász szerint az idén várható infláció 4-5 százalék közötti lehet. Már amennyiben mérsékelt marad az élelmiszerek drágulása és nem változik meg nagyon, a közel-keleti helyzet miatt, az energiaár – és fontos tényező a forint árfolyamának alakulása is. A lakosság többsége a kisebb méretű inflációt nem érzékeli, csak a kiugróan magas pénzromlásra figyelnek fel az emberek. 

A kérdésre, hogyan hathat a Fidesz EU-elleni hangos propagandája, Felcsuti Péter úgy vélte: ez a propaganda Orbán híveinek szól, akik el is hiszik, amit hallanak.