Ha Simonka György regényt írna…

Föld S. Péter 2021. június 22. 16:05 2021. jún. 22. 16:05

Nem tisztünk megítélni, hogy Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő bűnös-e vagy ártatlan. Ő ártatlannak mondja magát, amihez természetesen joga van, az ártatlanság vélelme a jogerős bíróság ítéletig mindenkit megillet. Az azért valamennyire beszédes, hogy a fideszes ügyekben nem túlságosan ügybuzgó ügyészség nyolc és fél év letöltendő fegyházbüntetést kér Simonkára, korrupciós bűncselekmények sorozatával vádolva a képviselőt.

Simonka tehát ártatlannak mondja magát, s bár a 24-hu-nak adott interjúban elismeri, hogy elkövetett ezt-azt, de amivel vádolják, azt nem követte el. Hozzáteszi, hogy a róla nyilatkozó térségi erős ember, Lázár János, jobban tenné, ha hallgatna, mert ő, mármint Simonka, regényt tudna írni Lázár ügyeiről.

Ezen ügyek egy részéről a közvélemény is értesült a független, vagyis nem az Orbán-kormányhoz közeli sajtóból. Persze, feltehetőleg így is csak a jéghegy csúcsát sikerült megpiszkálni, az igazi értékes nyersanyag minden bizonnyal rejtve maradt. Így aztán a közvéleménynek az a része, amely nem a kormányhoz közeli sajtóból tájékozódik, csak Lázár fácánvadászatairól értesült, valamint a fotókon meglehetősnek látszó vadászkastélyáról és – még kancellária-miniszterként – egy titokzatos kísérővel nyélbe ütött luxusszállós tartózkodással elegy külföldi tárgyalásáról.

Lázár János persze nemcsak Simonkával van rossz viszonyban. Évekkel ezelőtt az akkor és sokáig leggazdagabb magyarral is összerúgta a port. Csányi Sándorral volt vitája. Egymás gazdasági érdekeit keresztezték az urak, és ekkor történt, hogy Lázár Magyarország legnagyobb uzsorásának nevezte az OTP vezérét. Csányi ennél cizelláltabban vágott vissza, annyit mondott, hogy ügyes fiú ez a Lázár, lám, a trafikügyet is milyen jól elintézte. Ezzel arra célzott, hogy a nagyon sokmilliárdos üzletnek számító trafikkoncessziót egy Lázárhoz közeli személy cége dolgozta ki. Mindez rég volt, talán igaz sem volt. Azóta a felek kibékültek, s ha nem is esznek egymás tenyeréből, jól megférnek ugyanabban a kuratóriumban. 

Simonka tehát belengette, hogy ha akarna, regényt is írhatna Lázárról. Persze, nem Lázár az, akitől félnivalója van, hanem az ügyészség és a törvény. Ezért védi magát, ahogyan tudja, ezért posztol magáról Orbán Viktor társaságában készült képeket, mutatván, hogy lám, neki nagyon erős barátai vannak, tessék őt békén hagyni, amíg jól van dolguk a nyomozó uraknak.

Valahogy így épül fel a NER világa. Már csak ihlet és írói véna kellene hozzá, és számos tényfeltáró alkotás születhetne, nemcsak a fentebb említett urak főszereplésével. Egyelőre még tartják magukat, összetartja őket a közös rettegés. De eljön az idő, amikor elfogynak a legjobb vadászmezők, ihatatlanná válnak a valaha tiszta vizű patakok. 

Simonka egyelőre csak belengeti, hogy könyvet tudna írni. Ez. és sok más könyv azonban még várat magára. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet.