Karácsony: 2022-ben vagy Orbán lesz a miniszterelnök, vagy én

Balkanyar 2021. szeptember 17. 11:36 2021. szept. 17. 11:36

Azt gondolom, hogy 2022-ben vagy Orbán Viktor lesz a miniszterelnök, vagy én – mondja Karácsony Gergely abban a terjedelmes interjúban, amelyet a 444.hu-nak adott. Megjegyezte: tiszteli és becsüli az ellenfeleit, de nem látja a többieknél azt a politikai stratégiát, amivel a bizonytalan szavazókat el lehet hozni a változásra szavazni. Mindenki miniszterelnök-jelöltként a pártját akarja pozicionálni, de senki sem készül arra, hogy valóban miniszterelnök lesz.

Karácsony szerint a társadalomnak a legnagyobb problémája az elképesztő mértékű megosztottság mindenben: érzelmileg, társadalmilag, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférésben. Akik ma Magyarországon élnek, azok nem érzik, hogy egy politikai közösség tagjai volnának. Ez Magyarország legnagyobb problémája. Szerinte a kormány hosszú távú sikerességét az fogja meghatározni, hogy lesz-e Magyarországon olyan kampány, ami elviszi a bizonytalanokat, és az ő megszólításuk után ezt az országot megpróbálja megbékíteni saját magával.

„Ettől még az elszámoltatás ügyében jogosan merülnek fel igények. Ha nem lesznek a korrupciós bűncselekmények feltárva, és az ellopott vagyonok nem lesznek visszaszerezve, akkor ugyanúgy nem lesz béke Magyarországon. Csak ne essünk abba a hibába, hogy amikor egy szűk elit réteggel akarunk háborúzni, akkor háborúba visszük a fél országot.”

Karácsony Gyergely bízik a rendőrség politikai semlegességében, abban, hogy békés hatalomátvétel lesz, a rendőrség fegyelmezetten, jogállami módon jár majd el.

A személye elleni támadások kapcsán elmondja, hogy a Facebook-költések és a YouTube költések nyilvános információk, és ezeken a felületeken a kormánypárti hirdetésekre költött pénz kétharmada ellene irányuló kampányokról szól. Kétszer annyit költöttek ellene, mint az összes többi jelölt ellen együttvéve.

Mesterséges intelligencia segítségével végeznek tartalomelemzést is, amellyel figyelik a lakájmédia anyagait. Ebből a kutatásból pedig az látszik, hogy a propagandasajtóban még durvábbak az arányok, mint a fizetett hirdetések esetében. Nagyjából 10-szer annyi lejárató cikk jut rá, mint az ellenzéki riválisaira. Ezek az adatok eléggé világosan kijelölik, hogy a kormányoldal elsősorban az ő jelöltségét szeretné megakadályozni.

Karácsony szerint Orbán mondanivalója arra a száz éve tartó polgárháborúra épül, amiben a mindenkori magyar jobboldal a nemzeti sérelmek mentén igyekszik mobilizálni a társadalmat. Úgy véli, amit ezzel szemben az ellenzéknek kell képviselnie, az nem mítoszokról, hanem a valóságról kell, hogy szóljon. Mert az a társadalom, amelyik sérelmi politikát folytat, és saját magával békétlenségben van, az kudarcra van ítélve.

„Amikor arról beszélek, hogy újra kell egyesíteni Magyarországot, és amikor Deák Ferencet idézem, hogy nem az a boldog ország, ahol sok a gazdag, hanem az, ahol kevés a szegény, akkor arról beszélek, hogyan lesz a magyar egy összetartó társadalom. Mert az összes sikeres nép, amelyek nem vesztek el a történelem évszázadaiban, azok ereje az összetartásból származott. Én ebben a valóságos, de érzelmileg átérezhető történetben hiszek. Az én kampányom erről szól.”