Kiss Róbert Richard: már kétszer annyi külföldi látogatott a Balatonhoz, mint tavaly

Balkanyar 2022. augusztus 9. 15:00 2022. aug. 9. 15:00

A magyar turisztikai újságírás egyik legismertebb szakértője beszélgetett Németh Péterrel a Klikk TV Mélyvíz című adásában. Kiss Róbert Richard ezúttal nemcsak a nyár lehetséges élményeit ajánlotta, hanem arról is beszélt, mennyire veszélyezteti a hazai turizmust a benzinár körül kialakult helyzet.

Mostanában azt rebesgetik: a Balaton környékén nem lesz működő benzinkút. „Ez majd kiderül, a turizmushoz értők természetesen figyelemmel kísérik ezeket az eseményeket is, amikre természetesen nincs ráhatásunk. Én mindenesetre bízom benne, hogy nem lesz ilyen gond, mert az kétségtelen, hogy turizmus lesz. Az eddigi adatok alapján a tavalyihoz képest a nyár első időszakában két és félszer több külföldi turista volt a Balatonnál” – kezdte Kiss Róbert Richard.

Ezt persze árnyalja, hogy amennyiben a járvány előtti, például 2019-es adatokhoz mérjük az idei látogatottságot, akkor természetesen kevesebb a látogató. „Míg a covid idején a belföldi vendégek voltak többségben, az a Balatonhoz már például fele-fele arányban érkeztek hazai és külföldi vendégek, a költés pedig 10-15 százalékkal magasabb volt, mit az előző évben. A frekventált központok, mint például Füred, Tihany megteltek, lehetett profittal számolni.”

A kettősséget jól jellemzi, hogy például a Balaton Soundot már sikerült megrendezni, míg Hévízen hiányoznak az orosz turisták és nehéz őket pótolni a németekkel. „A kép árnyalt, de a mostani felhős helyzetben sikerül sokat kihozni idegenforgalmi szempontból” – vázolta a pillanatnyi helyzetet Kiss Róbert Richárd. 

A statisztikák szerint sokan vannak, akik úgy döntöttek, nem mennek az idén nyaralni, „bár ebben nincs benne az a réteg, amely elmegy a nagymamához családostól vakációzni. Valójában sokkal többen megyünk nyaralni, mint akik azt mondják, hogy nem mennek. Nem csak az a nyaralás, ha befizetsz a chartergépre Korfuig.”  

Az persze tény, hogy sokkal többen vannak, akik nem engedhetik meg maguknak az idén a klasszikus értelemben vett nyaralást, akik viszont mennek, azok közt van egy réteg, aki külföldre és belföldre is tervez. 

Van azonban egy megkerülhetetlen probléma, az infláció. Ez sokaknak megugorhatatlan akadály, a külföldieknek viszont kedvezhet a gyenge forint. A tapasztalat szerint „akik a covid miatt kivártak két évet és most elhatározták, azok mennek. A görög, török, ciprusi repülőgép-járatok megteltek, nincsenek hírek lemondási hullámról. Ugyanakkor, aki a későbbiekre tervezte a nyaralást, az erősen meggondolja, hogy rászánja magát. Ilyen hatása természetesen van a hirtelen berobbant inflációnak.”

A turisztikai szakértő szerint azoknak, akik Magyarországra jönnek, Budapest és az ország kedvezően ár-érték arányos. „Nyilván itt is emelkedtek az árak, de egyrészt a forint-euró árváltozás miatt, másrészt a saját országban is érzett inflációs hatás miatt annyira nem érinti a külföldi vendégeket a hazai drágulás.” 

A Klikk TV Mélyvíz című adása itt nézhető meg.

Forrás: Hírklikk