Komjáthi Imre: nem szabad olyan pártra szavazni, amelynek nem fontos a dolgozó ember

Balkanyar 2024. április 29. 14:43 2024. ápr. 29. 14:43

2023-ban 62 honfitársunk hunyt el munkabalesetben és 20 658 munkabaleset történt az országban – mondta online sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre az MSZP társelnöke, amikor Csepelen a munkahelyi balesetben elhunytak és megrokkantak emlékművénél egy szál virággal emlékezett azokra, akik nem mehettek haza a családjukhoz, mert munkabalesetben elhunytak.

Komjáthi Imre szerint a kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek fellazították azokat a szabályokat, amelyek valódi védelmet nyújthattak volna a munkatársak számára. Mint mondta, a kormány azt az üzenetet közvetíti a külföldi befektetők számára, „hogy jöjjenek nyugodtan Magyarországra, lebutították a munkaügyi, munkavédelmi ellenőrzések rendszerét.” Rámutatott, már a munkavédelmi oktatást sem kötelező megtartani, elég a kezébe adni a dolgozónak az oktatási anyagot. „Ez azt jelenti, hogy nem a magyar munkavállalók érdekeit nézi a magyar kormány, hanem a külföldi befektetők pénzeszsákját tömi azzal, hogy olcsóvá teszi a magyar munkaerőt” – jelentette ki.

Az MSZP társelnöke elmondta, 2010 előtt 1047 munkaügyi- és munkavédelemi ellenőr teljesítette a feladatát és ellenőrizték a munkáltatókat, ehhez képest 2010 után 300-ra csökkent a számuk. „Az MSZP többször fellépett ez ellen, több határozati javaslatot benyújtott ez ellen. Az egyik arról szólt, hogy legyen eltiltható minden magyar és külföldi támogatástól, európai uniós támogatástól az a cég, az a munkáltató, amely súlyosan megsérti a munkavédelmi és munkaügyi előírásokat. A Fidesz-KDNP képviselői rendre lesöprik ezeket a javaslatokat az asztalról, és ezzel megint csak a munkáltatók oldalára állnak, nem a magyar munkavállalók oldalára” – fogalmazott Komjáthi Imre.

Az MSZP nem adja fel, újabb és újabb próbálkozásunk lesz a parlamentben és parlamenten kívül – tette hozzá a szocialista politikus.

A mai napon főhajtás jár azok előtt, akik áldozatok lettek, de legyen ez intő jel minden magyar állampolgár számára, amikor szavazatát adja egy olyan kormányra, egy olyan pártra, amelynek nem fontos a dolgozó ember, az emberség és a megbecsülés – mondta Komjáthi Imre.