Merkely Béla működik

Föld S. Péter 2021. szeptember 15. 16:02 2021. szept. 15. 16:02

Ha nincs a pandémia, az ország közvéleménye máig nem tudja, hogy Merkely Béla a világon van. Pedig él és dolgozik, a Semmelweis Egyetem rektora, újabban a Magyar Rektori Konferencia társelnöke, nem mellesleg, és talán ezzel kellett volna kezdeni a felsorolást, a kormány kampányarcaként virít ránk az utcai plakátokról. „Az oltás működik. Magyarország működik.” - ezt hirdeti Merkely professzor, aki a jelek szerint szintén működik.

Sőt, nemcsak működik a kiváló kardiológus, de egyre inkább együtt is működik a kormánnyal. A pandémia korábbi arca és vezéralakja, Dr, Müller Cecília országos tisztifőorvos eltűnt a színről, nyáron időnként elrendelt valamilyen fokozatú hőségriadót, de csak ennyi, nem több. Lehet, belefáradt az elmúlt másfél évbe, és – elvileg – még az sem kizárt, hogy szakmai lelkiismerete lázadt fel a korábban általa is képviselt politika ellen.

Az is egy opció persze, hogy Nyunyóka doktornőt levették a tábláról, mert jelenléte már többet vitt, mint amennyit hozott. A Nemzet Nyunyókájának ugyan sokáig sikerült egy kedves doktornéninek álcáznia magát, ám idővel kiderült, hogy valójában egy komisszár, aki beállt a kormány kommuikációja mögé. Ez a kommunikáció kezdetben arról szólt, hogy Budapest bűnös város (ezt persze Nyunyóka doktornő nélkül is tudtuk), itt betegszenek meg a legtöbben, hogy aztán megfertőzzék a tiszta, romlatlan vidéki embereket.

Ez ment egy ideig, majd jött a Sinopharm, és Müller doktornőnek egyetlen szava sem volt ahhoz, hogy a kínai oltóanyagnak ismertek bizonyos kockázatai. Például az, hogy – különösen az idős emberek esetében – nem eléggé hatékony. Járvány idején ez épp elég fontos szempont, mondjuk így, minden mást felülír. Arról már tényleg nem az országos tiszti főorvos tehet, hogy ezt a mind közül legkevésbé hatékony oltóanyagot egyedülálló módon egy közvetítőcégen keresztül, a világpiaci árnál drágában szerezte be a magyar kormány.

Müller doktornő helyett tehát mostantól Merkely professzor közli velünk, hogy az oltás működik. Ami egyébként nagyon is helyénvaló, mi magunk is oltáspártiak vagyunk. Talán, ha a második mondat – Magyarország működik – nem volna ott, akkor a plakátkampány nem volna kontraproduktív, és akár még a célját is elérhetné. Mert így, a második mondattal kiegészítve, a szöveg a kormány korábbi szlogenjeit juttatja az emberek eszébe. Először az volt, hogy Magyarország jobban teljesít, aztán azt, hogy Magyarország működik.

Az ördög a részletekben lakozik. Mert az ország tényleg működik, de arról, hogy mennek a villamosok, az iskolákban megkezdődött a tanítás, van (igaz, minden korábbinál drágább) áru a boltokban, nem a kormány tehet. Ez az élet természetes rendje, nem dicsekedni való dolog, hanem normális üzemmenetben természetes állapot. Az oltás pedig, valóban működik, de működhetne jobban, ha többen volnának, akik beoltatják magukat. Nemrég még azzal dicsekedett a miniszterelnök, hogy oltakozásban a világ legjobbjai között vagyunk, ám amióta megtorpantunk és az utánunk jövők közül sokan lehajráztak bennünket, nem hallani, hogy Orbán bármit is mondott volna ezzel kapcsolatban.

Ezért kellett meneszteni Nyunyókát, mert, mint tudjuk, új műsorhoz (új) férfi kell. Merkey Béla személyében vélte a kormány megtalálni azt a személyt, aki ismét felizzítja a magyarok oltakozási hajlandóságát. Ez utóbbi ugyanis jelenleg a béka feneke alatt van, és a magyar embereket az sem tölti el feltétlen optimizmussal, hogy a hamarosan induló magyar oltóanyaggyár a sokak által elutasított kínai Sinopharm vakcinát fogja gyártani.

Erről is kellene mondania valamit Merkely professzornak, ha azt akarja, hogy elhiggyük neki: nemcsak Magyarország, de az oltás is működik.