Mészáros és Tiborcz milliárdokat spórolva szereztek ingatlanokat

Balkanyar 2022. január 17. 12:12 2022. jan. 17. 12:12

Mészáros Lőrinc és Tiborcz István birodalma igen kedvező módon szerzett meg egy quaestoros hotelt. Jórészt a Quaestor-cégek felszámolóinak köszönhető, hogy a felcsúti milliárdos érdekeltsége kétmilliárdos árverési áron kebelezhette be az egykori brókercég 3,6 milliárdos értéket képviselő mátraházi hoteljét.

A vevőknek azonban még a kétmilliárdos árverési árat sem kellett kifizetniük, hiszen korábban ennek az összegnek a töredékéért vettek meg egy kétmilliárdos banki követelést, és ezt számolták el az árverésen – írja a 24.hu.

A szálloda két Quaestor-cégnek is tartozott körülbelül másfél milliárd forinttal. Ezt az adósságot – amelynek visszafizetése esetén akár a Quaestor-csőd károsultjainak részbeni kártalanítása is megtörténhetett volna – azonban a felszámolók kevesebb mint hat százalékos áron, körülbelül 80 millió forintért értékesítették. Az árverésnek nevezett aktus valójában egy olyan zárt körű találkozó volt, amelyen a felszámoló-végelszámoló elfogadta az adásvétel Mészárosék szabta feltételeit.

A Mészáros-birodalom úgy kebelezte be, majd adta tovább a jól menő szállodát, hogy az akkor már hosszú évek óta hatósági korlátozó intézkedés alatt állt. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vagyon-visszaszerzési hivatala 2015 tavaszán a Quaestor-csoport csődje után vette zár alá a hotelt.

A Lifestyle Hotelnek azóta új tulajdonosa lett, mégpedig a Tiborcz Istvánhoz tartozó BDPST Group. Orbán Viktor vejének cégcsoportja lendületes bővüléssel zárta az elmúlt évet. 2021 őszén spanyol, osztrák és magyar hotelek megszerzésével jelentősen növelte a turisztikai ágazatbeli részesedését, sőt, a Gránit Bank meghatározó részét is megvette. A bővülésbe Mészárosék azzal segítettek be, hogy Tiborczék kedvéért két ausztriai síhotel után lemondtak a mátrai wellnesshotelről is, pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség 2020-ban 820 millió forintos támogatást nyújtott nekik a működtetéshez.

Vagyis a 2015-ben fiktív kötvényekkel bedőlt Quaestor-birodalom ingatlanvagyonának ez a része a kisbefektetők kártalanítása helyett – a követelések tologatása után – az Orbán család közvetlen közelében landolt.

Forrás: 24.hu