Nagyot bukhat az EP alelnöki tisztségre vágyó fideszes politikus

Balkanyar 2022. január 18. 05:30 2022. jan. 18. 05:30

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő bejelentkezik az Európai Parlament (EP) egyik alelnöki posztjára. Először a Magyar Nemzet közölte a hírt, amit a Népszava EP forrásai is megerősítettek.

A politikus 2017 óta az EP alelnöke, és a jelenlegi képviselő-testület 2019-es megalakulásakor újraválasztották, akkor még az Európai Néppárt (EPP) színeiben. Azóta a Fidesz kilépett az EPP-ből, de a függetlenek közé került Járóka a helyén maradhatott, mivel az EP plenáris ülésének jóváhagyásával kapta meg a tisztséget két és fél évre. Mandátuma most lejár, de parlamenti informátoraink szerint a Fidesz újra jelöli. Ehhez Járókának a képviselőtestület egyhuszadának, azaz 36 képviselőnek az aláírását kell megszereznie.

A lap forrásai nem látnak esélyt rá, hogy újrázni tud, mivel akkora a tülekedés a vezető pozíciókért, hogy a nagy frakciók a jobbközéptől a szélsőbalig valószínűleg most sem őt, sem másik független képviselőt nem fognak beszavazni a törvényhozás irányító testületébe. Információink szerint egy független olasz politikus is fontolgatja az indulást az alelnökségért.

Járóka Lívia főként a szélsőjobb voksaira számíthat, mivel a Fidesszel baráti kapcsolatot ápoló lengyel kormánypártiakat tömörítő euroszkeptikus csoport inkább a saját jelöltjének a megválasztásáért fog harcolni. Az Európai Parlamentnek 14 alelnöke van, a jelölések a politikai csoportok közötti tárgyalásokon dőlnek el. Az új elnököt és alelnököket kedden, illetve szerdán választja meg az EP plenáris ülése.

Forrás: Népszava