Orbán, az óvodások védőszentje

Föld S. Péter 2021. december 4. 07:20 2021. dec. 4. 07:20

Péntek reggelenként Nagy Katalin szokta kérdezni Orbán Viktort a közszolgálati Kossuth Rádióban. Ezekben az interjúkban alapvetés, hogy a mikrofontartó állványként funkcionáló riporter csakis olyat kérdezhet, amire a méltóságos miniszterelnök úr jól tud válaszolni. Ez a felállás eddig többnyire jól és hiba nélkül működött, most azonban porszem került a gépezetbe. A kérdező – nyilván akarata ellenére – zavarba hozta Orbánt.

Épp a gyermekvédelminek nevezett törvénynél tartottak, amikor Nagy Katalin azzal szembesítette a miniszterelnököt, hogy „az ellenzék és Márki-Zay Péter szerint Magyarországon nincs LMBTQ-probléma, nálunk óvodások nem akarnak a szülő beleegyezése nélkül nemet váltani.”

Orbán egy pillanatra megdöbbent, ám sok évtizedes rutinja átsegítette a nehézségeken és kivágta magát: „Hát mert... tiltja a törvény!”

Ezt mondta Magyarország miniszterelnöke a magyar adófizetők pénzén fenntartott közszolgálati rádióban. Hogy a magyar óvodások hosszú tömött sorokban indulnának nemet váltani, de szerencsére visszatartja őket, hogy tiltja a törvény. Nem csattogó lepkét tologatnak a parkettán, nem homokvárat építenek, amikor jó az idő, és lehet az udvaron játszani, hanem ha az Orbán-kormány gondoskodása nem védené őket, azon agyalnának, miként is lehetne nemet váltani.

Nagy Katalin egyébként jót akart, azt hitte, hogy ez a kérdés is olyan lesz, mint a többi. Alákérdezős, benyalós, amire a miniszterelnök frappánsan, az ellenzéket megszégyenítő módon tud válaszolni. Csak úgy jönnek belőle a számok, amelyek mind a magyar óvodások nemátalakító törekvéseit támasztják alá, példákat sorol, hogy több olyan esetről tud, amikor egy óvodás nem játékot, hanem nemátalakító műtétet kért a Jézuskától. Valami ilyesmire számíthatott Nagy Katalin, dehogy akart ő kellemetlenkedni, eszébe sem jutna ilyen, rendes, jó állása van neki a rádiónál, hülye lenne a kényelmes és jó életét valódi kérdésekkel kockára tenni.

Most két dologra tudunk gondolni. Egyfelől arra, hogy Magyarország miniszterelnöke megzakkant, és komolyan azt gondolja, hogy a magyar óvodásokat a törvény erejével kell és lehet visszatartani attól, hogy nemátalakító műtétekre ácsingózzanak. Vagy van a másik opció, miszerint Orbán nagyon is jól tudja, hogy egyetlen magyar óvodás fejében sem fordult meg a nemátalakító műtét gondolata, arról nem is szólva, hogy az óvodások nem szoktak parlamenti jegyzőkönyveket olvasgatni, tehát nem a törvény ereje tartja vissza őket attól, hogy kisfiúból kislányok akarjanak lenni és fordítva. Ez esetben viszont azt kell mondanunk, hogy Orbán Viktor gazemberséggel kíván szalonképessé tenni egy, a parlament fideszes többsége által elfogadott, gyermekvédelminek hazudott homofób törvényt.