Orbán Viktor: háború, háború, háború, háború

Balkanyar 2024. április 22. 06:00 2024. ápr. 22. 06:00

Elindult az EP- és önkormányzati választási kampány, amelynek apropóján új plakátok lepték el az országot, hirdetve, hogy az ellenzék – Magyar Péterrel bezárólag – Brüsszel alázatos szolgája. A plakáton a régi fideszes narratívát tolva, a „háborút” Dobrev Klára kínálja tálcán.

A Fidesz EP-listavezetője, Deutsch Tamás is azzal állt elő, hogy míg az ellenzék a háború, addig a Fidesz a béke oldalán áll.

A hvg.hu szerint Orbán Viktor vasárnap feltette a koronát: olyan szöveget posztolt a Facebookra, amelyben csak úgy ömlik a háború szó. A posztot azzal nyitja, hogy háborús készülődést lát, majd az egyik mondata így szól:

az európai vezetők már belesodródtak a háborúba, a háborút a saját háborújuknak tekintik, és a saját háborújukként is vívják.

Hosszan sorolja az Ukrajnának küldött támogatást, fokozva a hatást.

Orbán szerint egy lépésre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába, de Brüsszel a tűzzel játszik. A valóság ezzel szemben az, hogy a hónap elején a NATO-főtitkár közölte, nem küldenek katonákat.

Orbán szerint amit Brüsszel „csinál, az maga az istenkísértés. A világháborúkat az elején sohasem hívják világháborúnak. Harmadik balkáni háború, Molotov–Ribbentrop-paktum, Lengyelország felosztása, és a vége aztán kétszer is világháború lett.”

A lap emlékeztet: Orbán az előző választás előtt is világháború kitörésével riogatott.

Forrás: hvg.hu