Szakdolgozói kamara: az egészségügyben 20-25 ezer ápolási szakember hiányzik

Balkanyar 2022. július 2. 13:44 2022. júl. 2. 13:44

Az elmúlt hetekben történt felmondások száma és aránya nem olyan mértékű, mint amit néhány héttel, hónappal korábban számos szakmai szervezet vizionált. Ez főként azzal magyarázható, hogy akinek volt lehetősége – bizonyos pillanatokban –, már távozott az egészségügyből – jelentette ki Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, aki szerint erre három időszakban volt lehetőség: a pályaelhagyási intézkedések előtt, a szolgálati jogviszonyba történő aláírás, valamint az oltások megtagadásának időszakában.

A MESZK elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva kiemelte: az egy-egy kórházból távozó tíz-húsz kolléga komoly fennakadást okozhat intézményi vagy osztályszinten, miközben a nyugdíjba vonuló dolgozók pótlására sem született megoldás az elmúlt két és fél évben.

Országosan azt lehet mondani, hogy

az egészségügyben 20-25 ezer olyan ápolási szakember hiányzik,

aki mind az alap-, mind a járó- és mind a fekvőbeteg-szakellátásban teljesített korábban szolgálatot, ami hatalmas létszám – emelte ki.

Mindazonáltal a kamara vezetője úgy véli, hogy ha a következő időszakban meginduló egyeztetéseknél a kormány képes lesz kialakítani egy három-öt évre előremutató perspektívát, és meghozni olyan szükségszerű intézkedéseket, amelyekkel vissza lehet csábítani a távozó kollégákat, illetve amelyekkel vonzóbbá tehető a terület, akkor lehet még kezelni a kérdéskört. Ha azonban ezek az intézkedések, konkrét tervek nem születnek meg, az az ellehetetlenítését okozhatja az egészségügyi ágazatnak – húzta alá a szakértő.

A MESZK rendkívül égetőnek tartaná, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyt szabályozó törvényt és annak végrehajtási rendeleteit alakítsák át szakdolgozóbaráttá, továbbá hogy a jelen és következő évek humánpolitikája kerüljön meghatározásra szakdolgozói vetületből. Sürgetőnek tartják a bérek kérdését is, vagyis, hogy legalább három évre legyen prognosztizálva, hogy milyen előmeneteli rendszerrel lehet a munkavállalók kiszámítható jövőképét megteremti. Végül, de nem utolsó sorban, halaszthatatlannak tartja a szakdolgozók által végzett feladatok, hatáskörök és kompetenciák felülvizsgálatát is, hiszen – mint azt Balogh Zoltán magyarázta – ezek adják az alapot ahhoz, hogy milyen munkákat vehetnének át az orvosoktól, amikhez a szakdolgozók ellentételezését is hozzá lehet illeszteni.

Forrás: InfoRádió