Szakértő: rossz hír, hogy a rezsiárak emelkedése is növeli az inflációt

Balkanyar 2022. augusztus 9. 09:10 2022. aug. 9. 09:10

Elszabadultak az árak: 13-14 százalékos lehet a júliusi infláció Magyarországon – az elemzők szerint. Az élelmiszerár-emelkedés 30 százalék körüli volt júliusban – számolta ki az ING elemzője. A rezsi növekedése ráadásul további drágulást hozhat, őszre 16-17 százalékos inflációval kalkulálnak a szakemberek.

„Meglehetősen nagy a bizonytalanság, de összességében egy dolog szinte biztos: mégpedig, hogy gyorsul az infláció Magyarországon” – mondta az ATV Híradónak Virovácz Péter, az ING elemzője.

A júniusi 11,7 tized százalékos infláció után az MNB várakozásai szerint a pénzromlás üteme júliusra még magasabb, 13-14 százalékos lehet, aminek több okai is van.

„Elsősorban két-három tényezővel kell számolnunk: az első a népegészségügyi termékadó emelése. Ez számos élelmiszer- és ipari cikket érintett. Aztán a jövedéki adó átalakítása, emelése szintén élénkítő hatású volt júliusban, és a nagy kérdőjel, az extraprofit bevezetése, hogyan reagáltak rá a vállalatok” – fogalmazott Virovácz.

Rossz hír, hogy a rezsiárak emelkedése szintén növeli az infláció mértékét az elemző szerint.

„Amikor a fűtési szezon elindul és megérkezik a fogyasztóknak a magasabb áram- és gázszámla, akkor fogja a KSH is lemérni ezt az áremelkedési hatást, tehát ennek hatására arra számítunk, hogy az őszi hónapokban fog tetőzni az infláció, akár 16-17 százalékon”  – közölte Hornyák József.

AZ ING szakértője úgy véli, ha az októberig tartó üzemanyagársapkát a kormány nem hosszabbítja meg, akkor az infláció mértéke tovább emelkedik.

Forrás: atv.hu