Szentpéteri Nagy Richard: Orbán nyilatkozata a valódi problémákról tereli el a figyelmet

Balkanyar 2022. július 2. 12:20 2022. júl. 2. 12:20

Orbán a háborúval riogat, hogy az emberek ne a gazdasági problémákra figyeljenek. Ilyen a magyar válságkezelés. És úgy tűnik, még mindig hatásos.

Klasszikus módon, a valódi problémáról, a tragikusan romló gazdasági helyzetről, a bőven két számjegyű inflációról, a napi szintű drágulásról tereli el a figyelmet kormányfői nyilatkozat – így értékelte Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző Orbán Viktor pénteki közrádiós „interjúját”. Az elemző által sorolt, az emberek mindennapjait súlyosan érintő gondok helyett a miniszterelnök egészen másról beszélt: háborús félelmet igyekezett táplálni, és mintha csak közelgő válságra akarná felkészíteni a híveket – írja a Népszava.

Most, hogy a háborús zóna közeledik a keleti határainkhoz, minden egyes perc, amit a katonák nem gyakorlatozással töltenek el, az luxus – fejtegette, hogy aztán a Magyarországhoz közeledő orosz seregről beszéljen: szembe kell nézni a realitással, van egy 138 milliós Oroszország és egy harmincegynéhány milliós Ukrajna. Az ukránok komoly haderőt jelentenek, hősiesen harcolnak, de lassan a katonai realitások érvényre jutnak. Úgy tűnik, hogy a front, Donyeck, Luhanszk messze van, ezek olyan idegen, távoli helyeknek tűnnek. De ha gyorsan változik a katonai helyzet, akkor egyre inkább olyan városok nevét fogjuk hallani, amiket már ismerünk. Sürgősen be kell rúgni a motorokat és a haderőfejlesztési programokat két-háromszorosára kell növelni.

A kormányfő elismételte, muszáj megszervezni egy új határvadász rendszert, s már jelezte azt is: 2-4 ezer embert kell felvenni határvédelmi szolgálatra. Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtöki állításához csatlakozva, mely szerint minden eddiginél nagyobb migrációs nyomásra kell felkészülni, Orbán Viktor arról beszélt, az idén már 750 embercsempészt fogtak el az országban, s az embercsempészek tömegeket próbálnak rávenni arra, hogy induljanak meg Európa felé.

Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző szerint Orbán nyilatkozata pontosan beleillik az eddigi képbe: nincs valódi kormányzás, csak ötletelés zajlik, ráadásul sokszor rövid időn belül egymásnak ellentmondó képzelgésekkel. Elég csak a globális minimumadóra gondolni, amelyet tavaly még támogatott a kormány, az idén viszont már leszavazta.

Az elemző szerint kormányzás helyett politikai látszattevékenységet folytat a kabinet, ezért nem az oktatásról, az önkormányzatokról vagy a beruházások leállításáról esik szó, hanem olyan témákat dob be, amelyekkel el lehet terelni a figyelmet a valóban komoly problémákról.

A militáns beszéd 2015 óta láthatóan bejött, az áprilisi választás pedig bebizonyította, a háborúval riogatásnak is van foganatja – jelentette ki. – Természetesen ezt mérik is, ezért a háborús veszély felnagyítása teljesen tudatos: erre figyelnek az emberek, nem pedig a gazdasági problémákra.

Ráadásul a katonás beszéddel erősíteni tudják az erős állam képét. Mert nagy valószínűséggel csak erről van szó, s nem valami eszement őrültségről, hogy adott esetben Magyarország fegyveresen vesz részt az ukrajnai konfliktusban.

Forrás: Népszava