Szeretik az emberek a diktatúrát

Németh Péter 2021. december 5. 06:30 2021. dec. 5. 06:30

Helyes döntés volt-e, hogy a többség megszavazta, vizsgálják ki a Városháza-ügyet? Hiszen a Fidesz csalni és hazudni fog, mint ahogy tette eddig is. Ha van bizottság, ha nincs, akkor is. 

„Legyünk olyanok, mint a Fidesz?” – kérdezett vissza Karácsony Gergely, amikor a Klikk TV-ben arról faggattam, mi értelme volt engedni a kormánypártiak követelésének, és vizsgálóbizottságot felállítani a Városházán? Nekünk is úgy kellene viselkednünk, ahogy ők? Akkor mi a különbség? – folytatta a főpolgármester. 

És belátom, igaza van. Igaza van, ha úgy gondolkodik, hogy ugyan a Fidesz-kormány a regnálása alatti tizenkét esztendőben egyetlen alkalommal sem engedett az ellenzék kérésének, soha nem volt hajlandó semmilyen ügyben vizsgálóbizottságot kijelölni, de – többek között – éppen ezért tartjuk antidemokratikus rendszernek az Orbán által működtetett rezsimet, ezért gondoljuk, hogy itt lenne az ideje, ha ez a kormányzati metódus végleg eltűnne Magyarországról. Hiszen nemhogy vizsgálóbizottságot, de még parlamenti, bizottsági meghallgatást sem „engedélyezett” a Fidesz, egyetlen, számára kellemetlen ügyben sem. Ha tehát Karácsony azt mondja: ezt akarjuk meghaladni, akkor példát kell mutatni, és fel kell állítani azt a bizottságot.

Az ügy most már eléggé ismert mindenki előtt, hiszen hetek óta uralja a jobboldal médiáját; a budapesti Városháza eladásáról van szó. Illetve immár nem csak arról, sok más ingatlan eladása is szóba került már, egy bizonyos Anonymus önti a hangfelvételeket, jutalékos rendszerrel, elkótyavetyélendő közvagyonról, saját zsebre dolgozó városházi funkcionáriusokról. Noha eddig egyetlen vád sem igazolódott be, kiderült, hogy az egyébként borzalmas állapotban lévő épületet senki nem akarja eladni, nem is lehetne közgyűlési döntés nélkül, mégis erről hallunk naphosszat. Nehogy azt higgye bárki, hogy a ránk öntött álhírek nincsenek hatással az emberekre; hallottam már olyan okfejtést is, ráadásul megkérdőjelezhetetlenül baloldali embertől, hogy Karácsony voltaképpen azért lépett vissza a miniszterelnök-jelöltségtől, mert valaki megsúgta neki, hogy ezzel az üggyel fogják támadni, ha ő nyeri az előválasztást. Szembesítettem is őt, a fentebb említett televíziós beszélgetésben ezzel a teóriával; nem mondom, hogy nem lett ideges. És nem azért mert találva érezte magát, hanem mert sokféle vádra, támadásra válaszolt már, ez azonban számára is új és sokkoló volt.

De térjünk vissza a bizottsághoz. Igen, az érvek, Karácsony érvei abszolút meggyőzőek; nem lenne helyes ugyanarra az útra lépni, amit most akarunk éppen magunk mögött hagyni. Igen ám, azért azonnal elveszítem a lelkesedésemet, ha arra gondolok, hogy vajon a Fidesz tanul-e ebből a gesztusból? Illetve, naiv azért nem vagyok, ilyen kérdést meg sem szabad fogalmazni, inkább azt firtatnám: korrekt lesz-e a fideszes csapat, és objektíven fogja-e kezelni az elé tárt dokumentumokat, tényeket. Nos, nyugodtan kijelenthetjük, és ezt már az eltelt pár nap alapján is megállapíthatjuk: a Láng Zsolt, egykori II. kerületi polgármester, most fővárosi Fidesz frakcióvezető megszólalásai visszaigazolják: hiú remény ilyenben bízni. Láng az ATV stúdiójában – ahová egyébként sosem jár be – pátosszal teli hangon ecsetelte, milyen botrányos mindaz, ami történt, történik, szerinte az eljárás A tanú című filmre emlékeztet, hiszen a baloldali többségű bizottság már a végeredményt is kihirdette. Szerinte túl rövid időt adtak a vizsgálódásra – bő két hetet –, és ennyi idő alatt lehetetlen végezni. Tudjuk, persze hogy tudjuk, hogy a Fidesz a választásokig szerette volna elhúzni az ügyet, és mivel más, új témája nincs, erre felhúzni a kampány egy részét. Ehhez már nyilvánvalóan nem akart asszisztálni a városházi többség, ezért lett ugyan bizottság, de limitált időben. Csakhogy a Fidesz – és ezt már most megjósolhatjuk – két hét elteltével, azaz a vizsgálat lezárultával azt fogja közölni, hogy számos korrupcióra utaló papírral találkozott, de ezek kibogozását nem engedélyezték Karácsonyék…és minden folytatódni fog, ahol abba sem hagyták.

Így aztán újra visszajutottunk az alapkérdéshez: helyes döntés volt-e, hogy a többség rábólintott a vizsgálatra? Egy alapvetően antidemokratikus csapattól mit lehet remélni? Hihetjük-e, hogy hirtelen megváltoznak, és nem az Orbán Viktor által megálmodott forgatókönyv szerint fognak viselkedni? Ugyan már. Ez pontosan olyan lenne, mintha a tengernek megparancsolnánk: ne hullámozzon tovább. A Fidesz csalni és hazudni fog, mint ahogy tette ezt eddig is. Ha van bizottság, ha nincs akkor is. Tudom, példát nem ennek a pártnak, hanem az embereknek akarna a városházi többség mutatni. Erre meg csak azt tudom mondani, hogy itt van közöttünk a Pegasus-ügy, itt van az Európai Bíróság eljárása a kormány ellen, itt van a sokszorosan túlárazott lélegeztető gépek ügye, és még sorolhatnám az aktuális botrányokat; hogy a majd’ 35 ezer covid-áldozatról ne is beszéljek. És mégis: a Závecz Resorch legfrissebb felmérése szerint a Fidesz az utóbbi egy hónapban jelentősen növelte népszerűségét.

Szeretik az emberek ezt a finom kis diktatúrát.